Győr+
2014.06.11. 11:42

Két repülőgéppel folytatódik a szúnyoggyérítés

A Győr-Szol Zrt. megrendelésére az elmúlt héten, szerdán, csütörtökön és pénteken Győr egész területén folytatódott a légi szúnyoggyérítés. A beavatkozás ellenére a hét végén zavaróan sok szúnyog volt a város területén, ezért a repülő vasárnap is felszállt. A következő időszakban már két repülőgép bevetésével folytatódik mindaddig a légi és földi szúnyoggyérítés, amíg érezhetően nem javul a helyzet, és nem csökken a zavaró szint alá a szúnyogok száma.

A májusi, jelentős mennyiségű csapadék, majd az erős felmelegedés Győrben is kedvezett a szúnyogok szaporodásának. Bár a lárvák kikelését a Győr-Szol Zrt. két alkalommal végzett biológiai gyérítéssel igyekezett akadályozni a vizes élőhelyeken, a tartósan megmaradó nedvesség az aljnövényzet között, a fák-bokrok alatt jó környezetet biztosított a populáció szaporodásához, amely a megérkezett kánikulában robbanásszerűen árasztotta el a környezetet.

 

Az elmúlt héten, szerdán, csütörtökön és pénteken (június 4-én, 5-én és 6-án) már a repülőszúnyogok légi kémiai gyérítésére került sor. Három nap alatt, három felszállással a város egész területét sikerült lefedni, elsőként a vízpartokon, a város környéki ártereken, nádasokban, tocsogók környékén, majd a lakótelepi, lakóövezeti és belvárosi részekben irtották a vérszívókat. Az erőfeszítések ellenére a hét végén zavaróan sok szúnyog volt a város területén, ezért vasárnap (június 8-án) újabb légi gyérítésre került sor. A Pünkösd hétfői ünnepnap után kedden folytatódik a gyérítés, a következő napokban a város valamennyi részében újra elvégzik a programszerű beavatkozást, immár egyszerre két repülőgéppel.

 

Mivel a vegyszer kiszórására az alkonyat előtti egy-másfél órában van lehetőség (elsősorban a méhek védelme érdekében), Győr – három részre felosztott, mintegy 5000 hektáros – területét három felszállással lehet teljesen lefedni. Egy-egy felszállás alkalmával a repülő mintegy 1400-1500 liter bekevert vegyszert képes szállítani és kiszórni, ebben a szezonban eddig már közel 7000 litert juttattak ki a tartályokból. A két gépel történő gyérítés lehetővé teszi, hogy június 13-ig, péntekig a város teljes területén kétszer megtörténjen szúnyogok gyérítése.

 

A repülővel történő gyérítés a repülő szúnyogok ellen hatásos, a fák-bokrok alatt, fű között megbújó vérszívókat ez a beavatkozás kevésbé éri el. Ezért a gyérítés hatékonyságának fokozása érdekében a légi beavatkozással párhuzamosan ezen a héten, csütörtökön és pénteken úgynevezett földi, melegködös gyérítésre is sor kerül. Ezzel a módszerrel a közterületen, parkokban, fás-bokros részeken megbúvó szúnyogokat lehet nagyobb eséllyel ritkítani.

 

A Győr-Szol Zrt. megrendelésére a következő időszakban mindaddig folytatódik a légi és földi szúnyoggyérítés, amíg érezhetően nem javul a helyzet, és nem csökken a zavaró szint alá a szúnyogok száma. Remélhetőleg a már elvégzett és a tervezett beavatkozásoknak köszönhetően a hét végén mindenki javulást tapasztalhat a város területén.