Tovább szépült az Adyvárosi tó

Győr+
2014.06.13. 11:14

A tó kotrása és rendbetétele után ezúttal a sétányt újították fel, ahová több látványosság és egy érdekes interaktív fal is került…

Az elmúlt évben városunk négy városrészét érintő uniós támogatású programja keretében valósult meg az Adyvárosi tó rendezése. Akkor teljesen megújult a tározó, így megszűnt a kellemetlen szaghatás, és újra az itt élők kedvelt pihenőhelyévé vált a terület. A fejlesztés második ütemében a tó körüli zöldterület megújítása következett.

 

 

„Jó ide jönni, mert a szép környezet pihenésre, kikapcsolódásra csábít.” – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester a fejlesztés átadása alkalmából. Mint mondta, a korábbi állapotokhoz képest óriási változáson ment keresztül a terület, ez a fejlődés egész Adyvárosra jellemző, ami nagyban köszönhető Radnóti Ákosnak, a terület önkormányzati képviselőjének. Hozzátette, ez a fejlődés nem áll meg, a városrész tovább szépül a jövőben is.

 

 

Radnóti Ákos hozzátette, a tavalyi, közel 65 millió forint értékű tó-rehabilitáció után a sétány megújításával egy valódi pihenő övezet jött létre. Ennek keretében az Útkezelő Szervezet a tó körüli, meglévő de töredezett, hiányos járdát újította fel Leier térkő burkolattal mintegy 300 méter hosszon. A tóhoz csatlakozó aszfaltjárdák csatlakozásait is javították, továbbá a tó körüli zöldterületen a kitaposott ösvényeken is járdát építettek. Összesen 16 lámpatestet cseréltek ki, 6 új lámpaoszlopot helyeztek el, és további 5 lámpaoszlopot alakítottak át.

 

 

A sétány körül 15 új padot, 12 szemetesedényt, 30 virágosládát helyeztek el, 10 fát ültettek, és három rózsalugast is telepítettek. Újra működik a szökőkút is, amely esti megvilágítást kapott. A sétány közepén egyedi elemekkel is találkozhatunk, az öt természetes kőből készült ülőhely mellett egy kuriózumnak számító interaktív fal is helyet kapott. Az installáció ezer színes kockájából bármilyen ábra, vagy üzenet kirakható. A falat Borkai Zsolt és Radnóti Ákos leplezte le, amelyen először az „Adyváros” felirat állt. Az értékek megóvása érdekében egy biztonsági kamera is helyet kapott a területen.

 

 

A kivitelezést a győri Útkezelő Szervezet megbízásából a Pentavia Kft, a Vill-Korr Hungária Kft., a zöldterülettel kapcsolatos munkákat pedig a Győr-Szol Zrt. végezte el összesen mintegy negyvenmillió forintból.

 

Papp Zsolt
Fotó: Marcali Gábor