Átadták a Szent László díjakat

Győr+
2014.06.27. 17:42

Díszközgyűlésen adták át a Szent László díjakat, a király hermáját az ünnepi szentmisét követően körmenetben hordozzák a város utcáin.

A Szent László Nap alkalmából a város ünnepi díszközgyűlést rendezett az Esterházy-palotában, ahol Fekete Dávid alpolgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, Győr város és Szent László király neve hosszú évszázadok óta összefonódik, hiszen gyönyörű Bazilikánk egyik legjelentősebb kincse a Szent László herma, amely keresztény-magyar hazánk kiemelt ereklyéje. Minden évben közösen emlékezünk itt Győrben: körmenettel, szakrális és világi programokkal keltjük életre a történelmet. „Szerencsére nagyon erős az itt élők lokálpatriotizmusa, büszkék vagyunk szeretett városunkra. Az emberek tenni akarnak, segíteni egymáson és egymásnak, és a város múltját és hagyományait szem előtt tartó büszke győri gondolkodás jellemzi őket. Talán ez nem véletlen, talán ez az az út, ez az a küldetés, amelyet Szent László király kijelölt számunkra, győriek számára.„

 

 

Városunkban Szent László Napon régi hagyomány, hogy az önkormányzat díszközgyűlésén átadják a Szent László díjakat. Ezt az elismerést azon személyek kaphatják, akik munkásságukkal, kiemelkedő eredményeikkel a város érdekeit szolgálták, jó hírnevét öregbítették. A közgyűlés határozatait dr. Somogyi Tivadar alpolgármester ismertette, amelyek alapján Borkai Zsolt polgármester átadta a 2014. évi Szent László díjakat. Varga Lászlóné, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának főigazgatója a több évtizedes, Győrben végzett magas színvonalú közszolgálati és szakmai munkája, valamint az adóigazgatás intézményrendszerének szervezeti átalakításában végzett kiemelkedő jelentőségű tevékenysége elismeréseként vehette át a díjat, akárcsak Erdős László történelem – földrajz szakos tanár, a Révai Miklós Gimnázium intézményvezető helyettese, akit a tehetséggondozásban, valamint a hátrányos helyzetű diákok tanulmányi lehetőségeinek kibontakoztatásában vállalt értékteremtő tevékenységéért és több évtizedes példaértékű pedagógiai munkájáért jutalmaztak.

 

 

Varga Lászlóné a díj átvétele után úgy fogalmazott, a legnagyobb megtiszteltetés, amikor tevékenységét az a város, az a közösség ismeri el, amelyikben él és dolgozik. „Az külön öröm, hogy épp a Szent Lászlóról elnevezett díjat ítélték oda nekem, hiszen szent királyunk élete mindannyiunk előtt példa.”

„Ebben a díjban nagyon sok ember munkája benne van” – mondta Erdős lászló. „A Móra iskola tanárai, ahol kezdtem a tanítást, és a Révai testülete, ahol már 27 éve dolgozom. És természetesen a diákok, hiszen a pedagóguspálya értelme a diák, a fiatalok tanítása, jóra nevelése.” A díjazott köszönetet mondott az önkormányzatnak, amiért érdemesnek találták a rangos elismerésre.

 

 

A díszközgyűlés után az önkormányzat megkoszorúzza a Káptalandombon található Szent László szobrot, majd az ünnepi szentmise következik a Bazilikában, amit dr. Pápai Lajos megyéspüspök celebrál. A mise után Szent László hermáját a város polgárai körmenetben hordozzák a város utcáin. Az estét a Győri Filharmonikus Zenekar ünnepi hangversenye zárja a Bazilikában.

 

Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter