Borkai Zsolt: Bízom benne, hogy Győrt nem éri el a személyeskedő kampány

Győr+
2014.07.04. 10:40

Úgy gondolom, jó irányba halad a város, a győriek méltán büszkék önmagukra és otthonukra – fogalmazott a lapunknak adott interjújában Borkai Zsolt polgármester, aki először szólalt meg a róla terjedő pletykákról.

Nem hiányzik a Parlament, polgármester úr?

 

Amikor az új törvény értelmében választanom kellett a győri polgármester-jelöltség és az országgyűlési képviselői megmérettetés között, egy pillanatig sem gondolkodtam, Győr hiányozna, a Parlament nélkül meg vagyok…

 

 

Tehát meg sem fordult a fejében, hogy nem indul a polgármesteri posztért?

 

Az ember folyamatosan számvetést készít magában, úgy gondolom, jó irányba halad a város, a benne élő emberek jóvoltából és érdekében. Sok feladatot folytatni kell Győrben, ehhez érzek magamban erőt, érzek bizalmat, és kialakultak azok a kapcsolatok, együttműködések is, amelyek felépítése hosszú időt vett igénybe, azonban kétségtelenül szükségesek az eredményes lobbizáshoz és a város további fejlődéséhez. Győrben látom a további kihívásokat, ezért szeretnék továbbra is polgármester maradni.

 

 

A mostani ciklus vége felé négy évet vagy nyolcat mérlegel?

 

Nyolcat. Amikor először elvállaltam a felkérést 2006-ban, az volt az alapvető célom, szándékom, hogy Győr lakói büszkék legyenek a városukra, érezzék saját bőrükön a fejlődést, szeressenek itt élni. Ez sok összetevős folyamat, amit nyolc év alatt remélem, hogy sikerült elérni. Kell egy város, amelyik munkát ad és tanulási lehetőséget biztosít, s amelynek kultúrája, sportja van, képes a fejlődésre és otthonul szolgál. Győrnek nincs olyan városrésze, mely átgondoltan és jelentősen ne fejlődött volna az elmúlt években. Célunk az, hogy a győriek ne csak a városukra, hanem szűkebb környezetükre is büszkék lehessenek.

 

 

Egy város életképességét és tekintélyét az is mutatja, hogy mennyire vonzó a más településen lakók körében. Ennek egyik mutatója a turizmus, a másik, hogy mennyien szeretnének letelepedni itt.

 

Győrt korábban iparvárosként tartották számon, amely hosszabb ideig nem képes itt tartani a hazai és a külföldi turistákat. Ez mára megváltozott, nem fürdővárosként is sikerült bekerülni a leglátogatottabb hazai települések közé. E mögött hatalmas munka van. Nemcsak műemlékeink, s a szolgáltatások miatt jönnek hozzánk a vendégek, hanem a kulturális és sportprogramok népszerűsége, valamint a Belváros megújulása is egyre nagyobb vonzerővel bír.

 

 

Felkészült-e arra a város, hogy növelje lakóinak a számát?

 

Ahol munka van és kiszámítható jövő, oda szívesen költöznek az emberek más vidékről is. Úgy gondolom, hogy 5-6 év múlva Győrben mintegy tizenötezer emberrel többen élünk majd, hiszen ma Magyarországon sokan Győrben látják a reményt és a jövőt. Más településekről is jönnek új életet kezdeni nálunk, nagy örömömre azonban a fiatalok gyermekvállalási hajlandósága is sokkal magasabb az országos átlagnál, a maradás szándéka jól látszik azon is, hogy sokan választanak olyan szakot az egyetemeken, amellyel helyben tudnak elhelyezkedni. Győr meg tudja tartani a lakosságát, hiszen egy családbarát, élhető városról beszélünk, ahol van perspektíva.

 

 

A foglalkoztatás biztonsága az egyik legfontosabb egzisztenciális érték. Győr a magyar járműgyártás fővárosa. Nem veszélyes-e hosszú távon az, ha egy lábon áll a gazdaságunk?

 

Szerencsére nem egy lábon áll. Önmagában a járműgyártás sem csak egy láb, hiszen – bár az áll a központban – olyan iparágak és szolgáltatások fejlődnek föl a húzóerejével, amelyek önmagukban is életképesek. E mellett az ipari park cégei, a kis- és középvállalkozások lehetőségeket nyújtanak más munkaterületeken is, miközben a szolgáltatói szektor, az építőipar is folyamatosan fejlődik. Óriási előny, hogy ösztöndíjjal és egyéb motivációkkal, az oktatás összehangolásával igyekeztünk gondoskodni és folyamatosan gondoskodunk a korszerű szakképzésről. Van tehát igényes munkaerő, infrastruktúra, szellemi közeg, s ez mind garanciát jelent arra, hogy a világ törvényszerű vagy váratlan gazdasági változásaira hatékonyan reagáljunk. Önmagán is túlmutató tett, és a befektetők számára is biztató üzenet volt, hogy az iparűzési adót 2%-ról 1,8%-ra csökkentettük, ami 10%-os megtakarítást jelent a helyi vállalkozásoknak. Valóban a járműgyártás fővárosává nőttük ki magunkat, s ez távlatos szerep, amely felelősséggel is jár. Ez az iparág tartós fejlődést ad, lehetnek hullámvölgyek és hegyek, de a tapasztalatok alapján ez egy olyan összetett, sokoldalú, szerteágazó terület, hogy tartós életképessége, jövője megkérdőjelezhetetlen. Győr tovább fog fejlődni, és ezért mindent meg is teszünk a jövőben.

 

 

A városban több beruházás zajlik, elkészülnek ezek a választásokig?

A többségüket nem adjuk át a választásokig. Nem az volt a cél, hogy a szavazás előtti hetekben átvágjuk a szalagot, hanem hogy a lehető legrövidebb idő alatt, jó minőségben megépüljenek ezek a beruházások. Igaz ez az arénára, az uszodára, de a Dunakapu térre is. Ez utóbbit előbb szerettük volna megvalósítani, voltak, vannak kétkedők, olyanok is, akik lassították, akadályozták az építkezést, bízom benne, úgy járunk vele, mint a Széchenyi térrel, mely mára a legnépszerűbb találkozási helye lett a győrieknek, és senki nem foglalkozik a körülötte gerjesztett korábbi vitákkal. Tudom, hogy a győriek örülnek ezeknek a fejlesztéseknek, teljesen mindegy, hogy átadjuk-e őket a választások előtt vagy sem.

 

 

 

A 2017-ben megrendezendő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak köszönhetőn mintegy 15 milliárd forint állami pénz érkezik a városba. A pályázat elnyerésében volt annak szerepe, hogy Győr polgármestere egyben a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is?

 

Tagadhatatlanul volt, komoly előkészítő egyeztetések zajlottak. Az olimpiai fesztiválnak is köszönhetően, ennyi kormányzati pénz még soha nem érkezett Győrbe, mint amennyi most érkezik. Az ilyen nagyszabású események arra is jók, hogy konkrét feladatokat jelöljenek ki számunkra, és az adott rendezvényen túlmutató, később is jól hasznosítható fejlesztések valósulhassanak meg. Ilyen például az uszoda, melynek hiánya régi és jogos fájdalma Győrnek. Ez most megépül, korszerű lesz és igényes, rövidesen nyílt napon mutatjuk be a győrieknek, hogy micsoda komoly műszaki technika szolgálja ennek a létesítménynek a működését. De az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál kapcsán azt is meg kell említeni, hogy 49 országból érkeznek hozzánk vendégek, akik aztán viszik Győr jó hírét szerte Európában, a fiatal tehetségek pedig az első hazai rendezésű olimpiai eseményen megtapasztalhatják, hogy milyen érzés magyar közönség előtt versenyezni.

 

 

Az októberi önkormányzati választásokon a győriek mondanak véleményt a tevékenységéről. Milyen kampányra számít?

 

Sokszor elmondtam már, hogy reményeim szerint Győrt nem érik el a személyeskedő, gusztustalan kampány elemei. Úgy gondolom, hogy ez a lakosságtól és személy szerint tőlem is nagyon távol áll, méltatlan lenne Győrhöz. Remélem, hogy ebben a többi politikai párt is partner lesz.

 

 

Nem lehet, hogy máris elérte?

 

Mire gondol?

 

 

Nem hallotta, hogy miket pletykálnak önről a városban?

 

Dehogynem.

 

 

Válaszol rá, ha kérdezzük róla?

 

Nincs titkolnivalóm, persze hogy válaszolok.

 

 

Szóval az egyik pletyka az, hogy önnek gyereke született.

 

Szerencsére nemcsak egy, hanem kettő született. Az egyiket Petrának hívják, a másikat Ádámnak. Felnőttek már, nagyon büszkék vagyunk rájuk a feleségemmel.

 

Állítólag a titkárnőjétől is van gyereke.

 

A pletykák szerint a győritől és a budapestitől is, sőt azt is hallottam már, hogy a lányom barátnőjét ejtettem teherbe, elköltöztem otthonról, válok stb. Ezeken a minden alapot nélkülöző pletykákon ma már csak mosolygok, annyira képtelenek. Nem mondom, hogy nem bántanak, vagy nem dühítenek, de elfogadom, hogy közéleti szereplő vagyok, sok mindent el kell viselnem. A feleségem azonban nem politikus, hanem családanya, a két gyerekem sem közéleti szereplő. Tanulnak, élik a saját életüket, ezek a pletykák azonban hozzájuk is eljutnak. Az engem ért személyeskedő támadásokban az a legundorítóbb, hogy mások érzékenységével, ráadásul a családom érzékenységével játszanak, ami pedig elfogadhatatlan számomra. Ennél szennyesebb dolog szerintem nem létezik a világon.

 

 

Miért nem beszélt erről?

 

Nézze, volt nálam valaki, aki azt mondta: Én pontosan tudom, hogy nem igaz, amit állítanak rólad, de miért nem állsz ki, hogy nyilvánosan megcáfold. Erre én azt válaszoltam neki: Én is hallottam rólad pletykát, egyesek azzal vádolnak, hogy pedofil vagy. Pontosan tudom, hogy ennek a mocskolódásnak semmi alapja, de te sem állsz ki ország-világ elé bizonygatni, hogy nem vagy pedofil.

 

 

Értjük, csak ha nincs cáfolat, tovább szövik a mesét.

 

Akkor is tovább szövik, ha cáfolja az ember. De szívesen kimondom: nem születtek új gyermekeim, egyik titkárnőmet sem ejtettem teherbe, a lányom barátnője sem a barátnőm, nem válok, sőt nem építek házat Győrújbaráton. Remekül érzem magam a családommal az 1989-ben épített győri házunkban, az Ergényi-lakótelepen, nem tervezünk költözést, köszönjük szépen, minden rendben. Sokorópátkán van egy telkünk, van két lovam, oda szoktunk kijárni, pihenni, kikapcsolódni a feleségemmel és a barátainkkal.

 

 

Sejti egyébként, hogy ki kezdte el terjeszteni ezt a pletykát?

 

A népmesék kitalálóit sem lehet megnevezni, szájról szájra terjednek. Fogalmam sincs róla, ki kezdte el, de kétségtelen, hogy jól felépített történetek. Többen mondják, hogy politikai szándék húzódik meg mögöttük, hiszen Győr szépen fejlődik, valamivel be kell feketíteni a polgármestert. A tapasztalatok szerint azonban mocskolódással politikai sikereket, politikai lejáratást nem lehet elérni, viszont utána nehéz lesz majd a tükörbe nézniük azoknak, akik ezzel a módszerrel próbálkoznak. Az is lehet, hogy szó sincs politikáról, csak valaki rosszakaróm dobta be a kitalált történetet a köztudatba. Az emberek pedig szeretnek „jól értesültek” lenni.

 

 

Tehát mindezek ellenére józan kampányra számít?

 

Remélem, hogy Győr ebben is példát tud mutatni. Szerintem a győriek is örülnének neki, ha nem bombázná őket a politika, főleg nem a mocskolódó politika. Ezt kívánom mindannyiunknak, és természetesen szép nyarat a győrieknek, vegyenek részt minél több programon, érezzük jól magunkat a mi városunkban.

 

 

Gy. P.

Fotó: O. Jakócs Péter, Marcali Gábor