Évet zártak a győri lionok

Győr+
2014.07.05. 07:40

A Lions mozgalom az indulása óta eltelt közel száz évben a világ legnagyobb és legmegbízhatóbb civil jótékonysági hálózatát építette ki, a szervezetnek jelenleg kétszázhat országban negyvenhatezer klubja és másfél millió tagja van. Az adatok Vesztergom Imrétől, az Arrabona Lions Club soros elnökétől származnak, a győri ügyvéd hétfőn délelőtt a saját irodájában rendezett évértékelő sajtótájékoztatót. A meghívottak bevezetésként azt is megtudhatták, hogy Győr a mozgalom legerősebb magyarországi bástyája, a kilencszáz hazai tagtárs közül száz a város három klubjában tevékenykedik.

A lionok a kilencven évvel ezelőtti, ohaiói konvención határozták el, hogy a „vakok lovagjai lesznek a sötétség elleni keresztes hadjáratban”, s ez a döntés máig meghatározza a klubok munkáját. Az irodai sajtótájékoztatón Vesztergom Imre és a tavalyi soros elnök, Mugits József beszélő laptopot ajándékozott egy látásproblémákkal küzdő tehetséges kisbajcsi diáknak, Bárány Patriknak. Az elnök évértékelésként először arról számolt be, hogy a hagyományos pannonhalmi séta félmillió forintos bevételét idén a Vakok és Gyengénlátók Győri Szervezete kapta, majd azt is elmondta, újabb tíz kattogó hangjelző munkába állításával folytatódott a városi gyalogátkelőket biztonságosabbá tévő klubprojekt.

 

Az Arrabona Lions Club július elsején véget ért mozgalmi évének emlékezetes akciói közül említésre kívánkozik még a februári, háromszáz résztvevős jótékonysági bál, amely több mint egymillió forinttal gazdagította a szabadhegyi Radó-iskola alapítványát, s az újvárosi egészségnap, amelyre a három győri klub közösen hozta el Budapestről az országos szervezet szemészeti szűrőbuszát. Az év krónikájához tartozik. hogy az Arrabona támogatásával testvérszervezet született Beregszászon, s az is, hogy az országos szövetség májusi konvencióján Mugits József a Melvin Jones Díj tulajdonosa lett. Az alapító nevét viselő díj a nemzetközi mozgalom legrangosabb kitüntetése.

 

 

Gaál József

Fotó: Marcali Gábor