Jövő hétvégén ismét a fröccsé és a legendáké a főszerep

Győr+
2014.07.08. 17:34

Már 10. alkalommal rendezik meg a Győri Rotary Fröccsnapokat, mely néhány éve a Győri Legendák Napja programsorozattal bővült: idén a legendák mellett 20. századi történeteket is felidéznek, a fröccsünnep keretében pedig számos koncert is várja az érdeklődőket, fellép a Széchenyi téren például a Group ’n’ Swing, a Hot Jazz Band és a Váczi Eszter Quartett is.

A programok sajtótájékoztatóján Fekete Dávid alpolgármester rámutatott, Győr nem csupán a folyók, vagy a találkozások városa, hanem a legendáké is, hiszen számos történet, feljegyzés maradt fent, melyeket országszerte ismernek, gondoljunk csak például a lőcsei fehér asszonyra, vagy a vaskakas legendájára.

 

 

Az elmúlt években a fröccsnapokkal együtt tartják a legendák napját is, illetve hétvégéjét, melyről Kszel Attila, a program művészeti vezetője elárulta, a Győri Nemzeti Színház stúdiósai és színészei a legendák mellett 20. századi történeteket is az utcai forgatagba csempésznek, például a 6:3 vagy a győri kézilabdás lányok legendáját. Három kis színpadon, a Szódásüveg szobornál, a Széchenyi téri Apátúr-ház előtt és a Szent György szobornál a Baross úton láthatjuk a 15-20 perces előadásokat. Szokás szerint a levéltár pincéjében ismét a bűn kapja a főszerepet, a mintegy negyven perces sétán számos történetet megismerhetünk, például a bácsai boszorkánypert, korabeli büntetésformákat és megelevenednek a középkor híres-hírhedt nőinek hátborzongató bűntettei is.

 

 

Heim Gábor, a Rotary Club Győr háznagya elmondta, már tíz éve, hogy a Rotary Club baráti társasága kitalálta a fröccsnapokat, hogy támogassák a Győrben zajló Szép magyar beszéd versenyt. A jótékonysági rendezvény alapcélja azóta sem változott, viszont már másokat is tudnak támogatni a bevétellel: idén a Rotary nemzetközi, a „Gift of life!” – Ajándékozz életet! Elnevezésű projektjének keretében határon túli beteg gyerekek gyógyítására fordítják a fröccsök eladásából összegyűlt pénzt.

Kiemelte, a fesztiválra első alkalommal érkezik külföldi fellépő is: az osztrák Wiener Gasse Blues Band pénteken lép fel az albán származású, különleges tehetséges énekesnővel, Dorina Garucival. Szombaton a Váczi Eszter Quartet, a balázs Elemér Group és Szőke Nikolett, valamint a Group’N’Swing és Gájer Bálint zenél, vasárnap pedig a Hot Jazz Band többek mellett.

 

 

A sajtótájékoztatón részt vett Gájer Bálint is, aki felidézte, a Hellokids nevű zenekarral – mely Győr környéki fiatalokból verbuválódott – sokat lépett fel a városban. A formáció a Group ’n’ Swing megalakulása óta nem játszik együtt. Jelenlegi együttesével populáris swinggel szórakoztatja a közönséget, igazi „táncolható” muzsikát, vidám koncertet ígér.

Serfőzőné Tóth Andrea a szervező Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója hozzátette, gondoltak a gyerekekre is, lesznek például játszóházak és bábszínházi előadás is. A szervezők számos kiegészítő programot is terveztek, például vasárnap 10 órától kétóránként, legendás tárlatvezetés indul a Zichy Ferenc Látogatóközponttól. A káptalandombi séta során a valós történelmi események mellett felelevenednek a magyar szentek és királyok életéhez kapcsolódó történetek is, és természetesen idén sem marad el a szódásszifon kiállítás.

 

A részletes programokról ITT tájékozódhat.

 

 

Z.A.

Fotó: O. Jakócs Péter