Lezárják a Révai utcát

Győr+
2014.07.12. 10:02

A Belváros felőli oldalon folytatódik hétfőtől a Baross híd felújítása. A munka miatt le kell zárni a közlekedők előtt a Révai utcai hídnyílást, a fordulóból induló buszjáratokat egy ideiglenes útcsatlakozáson keresztül vezetik ki a Szent István útra. A beruházás ezen ütemével párhuzamosan felújítást végez a városi útkezelő a Városháza mellett a buszoknak fenntartott sávban. A közlekedőktől fokozott figyelmet kérnek.

Már szerkezetkész állapotban van a Baross híd Eszperantó út feletti két hídnyílása, a Belváros felől, a posta épületének oldalában és a híd tetején ütemterv szerint végzik a feladatokat – nyilatkozta lapunk érdeklődésére a Baross híd felújításával kapcsolatban Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. Hozzátette, a híd Nádorváros felőli oldalán a feljáró útszakasz felújítása július közepéig elkészül, a Belváros felől pedig hamarosan kezdi a munkát a kivitelező KS-2013 konzorcium. A beruházás ezen szakaszában újabb forgalomkorlátozást is be kell vezetni: hétfőtől lezárják a Révai utcai hídnyílást, a helyi buszok a Baross híd és az Országzászló emlékmű között épült ideiglenes útcsatlakozáson át jutnak majd ki a Szent István útra. (A buszjáratok részletes útvonala elérhető a gyorplusz.hu oldalon.) Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet szóvivője hozzátette, a Révai utca az autósok számára zsákutca lesz, tehát aki a Nádor-aluljáró felől betér a Révai utcába, a hídnál meg kell fordulnia, és az iparkamara mellett juthat vissza a Szent István útra. Itt csak jobbra, az Árkád-körforgalom felé lehet kanyarodni, majd továbbhaladni Nádorváros vagy a Belváros felé. Nagy kerülő, de más megoldást nem lehet alkalmazni – figyelmeztet a szakember. Kifejtette, az I-es Posta előtti szakasz is zsákutca lesz. A híd alatt hétfőtől a gyalogosok sem haladhatnak át, ők a Szent István út–Baross-híd jelzőlámpás átkelőkön át kerülhetik ki a zárást.

 

Máthé-Tóth Péter közölte, az autósok legkorábban három, a gyalogosok két hét után újra áthaladhatnak itt a híd alatt.

 

Az útkezelő szervezet munkatársai – kihasználva a Városház téri autóbusz-megállóhely szüneteltetését – burkolatfelújítást végeznek a Városháza mellett a buszoknak fenntartott sávban, a mellette lévő járdafelületen, valamint kicserélik az aszfaltot a Révai utca, a Városház tér és a Baross híd közötti szakaszán. A munka hétfőn kezdődik és előreláthatóan három hétig tart, a posta előtt megállni tilost rendelnek el.

 

A vonatközlekedésben az átépítés jelentősebb nehézséget nem okoz – reagált lapunk kérdésére a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. Közölték: a vonatok legfeljebb 100 km/h sebességgel haladhatnak át a híd alatt, az áramszedőjüket nem kell leengedni. Bizonyos esetekben az állomáson megszokottól eltérő vágányra kell bejáratni egyes vonatokat, de erről utasaikat értesítik az állomáson, illetve arra kérik őket, hogy figyeljék az ezzel kapcsolatos vizuális és hangos utastájékoztatást.

 

Pécsi Norbert rámutatott, a szerződés szerint november közepéig kell teljes körűen befejeznie a kivitelezőnek a projektet, az ütemtervben foglaltak és a beruházás jelen állása szerint ezt a határidőt tartják is a szakemberek, ha nem történik rendkívüli esemény, például tartósan kedvezőtlen időjárás.

 

 

A Baross híddal kapcsolatos munkálatok mellett egy másik helyszínen is fontos fejlesztés zajlik. Tavaly megújult a Kandó Kálmán utcával párhuzamosan húzódó kerékpárutak burkolata. A szakasz Puskás Tivadar utca és Reptéri út közötti részén két iparvasúti vágány keresztezi a kerékpárutat hegyes szögben. Az átjáró burkolata jelenleg aszfaltozott, a sínszálak mellett vezetősínek vannak. Az itteni nyomcsatorna veszélyt okoz a kerekezőknek. Máthé-Tóth Péter kifejtette, ez 35-40 éve így van, és a tavalyi felújítás után kényszermegoldásként az átkelőhelynél véget ért a kerékpárút, az átkelőn csak tolni lehetett a biciklit. A mostani fejlesztés ezt a problémát oldja meg, egy olyan előre gyártott elemekből álló átjáró burkolat révén, amit kerékpárutakon lévő vasúti keresztezésekhez fejlesztettek ki. Idén a Győrszentiván felé haladó két átjárót teszik biztonságossá, jövőre pedig szeretnék folytatni a másik oldallal is.

 

Gy. P.

Fotó: O. Jakócs Péter