Otthonunk: Adyváros

Győr+
2014.07.14. 12:57

Városunk az elmúlt esztendőkben jelentős fejlődésen ment keresztül. Számos nagyberuházás valósult meg, és zajlik napjainkban is. Cikksorozatunkban Győr városrészeibe látogatunk, hogy megnézzük, miként érintette a fejlődés az egyes lakókörnyezeteket.

Adyváros Győr egyik legdinamikusabban fejlődő városrésze. Az elmúlt években számos olyan beruházás történt, amelyek nem csak az itt élők mindennapjait teszik színesebbé, de ami miatt a város más részeiből is sokan látogatnak ide. Ezek közül kétségtelenül a legfőbb vonzerőt a Barátság Sportpark jelenti, amelyet a szabadidősportok fellegváraként is aposztrofálhatunk, és amely több más rendezvény mellett a népszerű tavaszi és őszi sport- és egészségnap otthona is. Emlékezetes, hogy a Magyar Televízió innen jelentkezett be élőben a tavalyi „Szeretlek, Magyarország!” napon. Radnóti Ákos, a terület egyik önkormányzati képviselője kiemeli, a park környezetében is számos fejlesztés valósult meg, hiszen európai uniós támogatással kiépült a kerékpárút, sőt több helyre új biciklitárolók is kerültek, tavaly tíz új parkolót adtak át a parknál, megújult a közvilágítás az Ifjúság körúton, a Szabolcska utcában, és további új parkolóhelyeket létesítettek a Körkemence utcában, valamint a Szigethy–Szabolcska utcák sarkánál.

 

 

„Ha a Barátság Parktól elindulunk a szintén több közlekedési fejlesztésen átesett Ifjúság körúton, akkor a teljesen megújult adyvárosi tóhoz érkezünk. A tó kotrásának eredményeként megszűnt a nyáron tapasztalható kellemetlen szaghatás, partján pedig egy igazi pihenőövezet alakult ki. A közelmúltban került ide az a rendhagyó interaktív installáció, amelyből bármilyen üzenet, vagy ábra kirakható, a pihenést különleges padok szolgálják, miközben a sétány térkőből épült ki és a közvilágítás is megújult. Emellett több fát és rengeteg virágot ültettek, a rózsalugasok még hangulatosabbá teszik a parkot.”

 

 

A városrészben nem ez az egyetlen közterület, amely változásokon esett át, megszépült például a Kuopio park is, ahol a szökőkút is újra működik, sőt nemrég a városban még sehol nem látható, egyedi, kockalombú fákat ültettek, ami nagyon közkedveltté tette a parkot, és egyre többen pihennek meg az új padokon. A közbiztonságot mindkét területen köztéri kamera vigyázza. Az önkormányzat az infrastrukturális fejlesztésekre is nagy figyelmet fordít, elég csak a Földes Gábor–Kodály Zoltán csomópont körforgalommá alakítását említeni, amely nemcsak meggyorsította az áthaladást, de a korábban veszélyes csomópontot is biztonságossá tette az autósok, a kerékpárosok és a gyalogosok számára egyaránt – teszi hozzá Szabó Erik, a városrész másik képviselője, aki azt hangsúlyozza, hogy az egész városrészre jellemző a közlekedésfejlesztések mellett a zöldterületek megújítása. Az itt található oktatási intézmények is jelentős felújításokon estek át, a Móra-iskola teljes energetikai átépítése megvalósult, és a Fekete István-iskolában is rendszeresek a felújítási munkálatok.

 

 

A két képviselő fontosnak tartja a panelépületek megújítását, a panelprogram az egész városrészt pozitívan érinti, számtalan helyen történt meg az épületek szigetelése, ablakcseréje és a szabályozható fűtés kialakítása is. A képviselők hangsúlyozzák, a beruházásokkal a lakók rengeteget spórolnak, de a gazdaságosság mellett fontos szempont a városkép esztétikusabbá válása– emeli ki Radnóti Ákos, Szabó Erik pedig hozzáteszi, az itt élők egyre inkább magukénak érzik a városrészt, a lokálpatriotizmus további erősítése érdekében a közelmúltban képviselőtársammal a városrész négy pontjára helyeztük ki az Adyvárost jelző táblákat. Olyan helyszíneket választottunk, ahol meghatározó fejlesztések valósultak meg az elmúlt időszakban.”

 

 

Radnóti Ákos a jövő terveivel kapcsolatban elmondta, hogy nagyon fontos a panelprogram folytatása. Elindult közben a Szigethy 97–107. soklakásos paneltömb felújítása is, ami több mint 300 millió forintos fejlesztést jelent. A másik sarkalatos pont a parkolóhelyek növelése, az eddigi ciklusban 30 új helyet adtak át a körzetben, viszont ennek a többszörösére van igény, s bízik benne, hogy az igényeket sikerül is kielégíteni. Folytatódna a minden évben bővülő kamerarendszer kiépítése, a rendőrséggel együttműködve beindulhat a gyalogos járőrözés is a szükséges időszakokban. Kiemelt feladat a zöldterületek fejlesztése, a nagy közparkok mellett a házak körüli kisebb területeknél, mint ahogy az történt a Kodály utca 2/a környékén. A képviselő fontosnak tartja a kerékpár út bővítését és az Ifjúság körút burkolatának javítását. Folytatódhat a játszóterek eszközeinek bővítése, de a tervek között szerepel egy új, nagy játszótér építése is.

 

 

 

Az Adyváros északi részét képviselő Borsi Róbert is a városrész dinamikus fejlődését emeli ki. Mint mondja, a terület legégetőbb problémája valóban a parkolóhelyek kérdése, hiszen, amikor a lakótelep épült, még nem gondoltak a későbbi megnövekedett gépjárműállományra. Úgy látja, az önkormányzat – amit lehet – ebben a kérdésben is megtesz, tavaly például a Szigethy Attila út–Március 15. utcakereszteződésénél alakítottak ki 18 új parkolóhelyet, ami azonban csak az első ütem, a teljes terv 47 darab parkolóhelyet tartalmaz. A képviselő kifejtette, keresik a megoldást a Szent Imre út 3–9. és a Szigethy Attila út 60. közötti parkolási nehézségekre is. „E terület szomszédságában további zöldterület-fejlesztést is tervezünk még az idei évben, a tömbházak előtti kerékpárút fejlesztése pedig már tavaly elkészült. Az Adyváros és Nádorváros határán fekvő Szigethy Attila út 57–61. háztömb parkolási problémáinak kezelését is napirendre tűztük, ugyanitt a parkosításra vonatkozó tervek is készülnek. A környezet megújítását itt rövid időn belül meg kell kezdeni.” Borsi Róbert a Liezen-Mayer úti rendelőépület felújítását is megemlíti, amely az idei év elejére készült el, és amely a háziorvosi mellett a városi ügyeleti ellátás színvonalát is tovább javította. „Adyváros területén rendszeres ellenőrzéseket végzünk a Győr Városi Rendőrkapitányság és az idei évben 20. évfordulóját ünneplő Arrabona Polgárőr Egyesület közreműködésével. Ezt a munkát – kiemelten a visszatérő problémákkal küzdő területeken – a következő időszakban folytatni, illetve fokozni szeretnénk.”

 

Kovács Tamás, Adyváros nyugati részének képviselőjéhez a területről csak néhány épület tartozik, több olyan kéréssel keresték meg a lakók, melyek az ott élők mindennapjait tették komfortosabbá. Járdák kiépítése, pihenőpadok kihelyezése, szemetesedények számának növelése csak egy része ezeknek. Amit a következő időszak fontos feladatának tart, hogy megoldódjon a Tihanyi Árpád út 68–78. számú épületek belső udvarának vízelvezetése a csatornarendszer felújításával, a parkolók megfelelő kiépítésével. A tervek már készülnek.

 

 

Győrplusz

Fotó: Marcali Gábor