ÖRÖK NŐI KÉRDÉS – A DIÉTA

Győr+
2014.07.21. 11:23

Nézzük az alapokat I.

A hölgyek körében a nyár egyik legnépszerűbb témája mindig a diéta. Nem telik el nap a teremben, hogy valaki ne kérdezne valamit róla, s ez alapján világosan kirajzolódik az emberek két tábora; az egyik csoportban vannak, akik nincsenek tisztában az alapokkal. A másikban, akik rendkívül felkészültek és a beszélgetés közben hamar észrevehető, hogy sokat olvastak a témáról, csak éppen akaraterejük, kedvük nincs betartani az olvasottakat és talán azt remélik, hogy mondok nekik valami csodamódszert – nem tudom. Nekik csak annyit tudok mondani, hogy amíg nem hozzák meg az elhatározást, hogy elkezdik komolyan venni a dolgot, addig ne várjanak külső segítséget. Így tehát szeretnék az első csoportnál maradni és nekik segíteni, hiszen rengeteg az információ, könnyű elbizonytalanodni.

 

Diétázni nem bonyolult dolog. Egy kis plusz szerevezés, odafigyelés és sok akaraterő és önfegyelem kell hozzá. Alapja, hogy kevesebb kalóriát vigyél be, mint amennyit felhasználsz – ezzel kialakítva a kalóriadeficitet. Így a szervezetedben tárolt zsírból tudod pótolni az energiát.

 

 

Alapvető kérdés, hogy „mit lehet” és „mit nem lehet” ilyenkor enni. Mikor mit kellene fogyasztani stb. Akkor nézzük az alapokat!

 

 

Reggelizz!

 

 

Sokan évek óta nem esznek reggelit. Leginkább a „nincs rá időm” kifogással érvelve. Kíváncsi lennék, hogy mennyi felesleges dologra van időd reggel – mondjuk megnézni a kedvenc közösségi oldalad legújabb híreit vagy valamit a TV-ben. A reggeli ébreszti fel a szervezeted. Ellát energiával és napközben bőven felhasználod, az ekkor bevitt kalóriákat.

Étkezz rendszeresen a nap folyamán!

 

 

Napi öt étkezéssel mozgásban tarthatod az anyagcserédet. Ha hosszú időre megvonod magadtól az ételt, akkor a szervezeted minden bevitt kalóriához ragaszkodni fog és elraktározza azt – a zsírpárnáidban. Ráadásul így biztosan kivédheted, hogy az irodában ülve nassolj a fiókból vagy egy stresszes nap után, este kiedd a hűtőt, mert elfogy az akaraterőd.

 

Igyál sok tiszta vizet!

 

 

2 – 3 liter szénsavmentes vizet mindenki képes meginni, csak hozzá kell szoktatnia a szervezetét. Ez csökkenti az éhségérzetet és segíti a méreganyagok kiürülését. Ezen kívül persze rengeteg jótékony hatása van, de ne kelljen már megmagyarázni, hogy miért igyál vizet kóla helyett diéta idején!

 

 

Gyümölcsök – tévhitek

 

 

A gyümölcsök gyümölcscukrot tartalmaznak, amik ugyanúgy testzsírrá alakulnak, ha túlzásba esel a fogyasztásukkal. Persze vannak alacsonyabb cukor tartalmú gyümölcsök és vannak kifejezetten magasak. Mégis azt javasolom, hogy 16 óra után már ne egyél gyümölcsöket, ha diétázol.

 

 

Sportolj rendszeresen!

 

 

Váljon a sport életformáddá! Heti háromszor egy óra mindenkinek jár. A testmozgással rendkívül jól támogathatod a diétádat. Segíti az anyagcserét, javítja az állóképességet. Segít feszesen tartani a tested, így a fogyás mellett formálódva elkerülheted, hogy megereszkedjen a bőröd. Ha izmosabb leszel, alapból több energiát használ fel a szervezeted. Ráadásul az edzőteremben találkozhatsz sok olyan emberrel, akik hasonló okból vannak ott, így segíthetitek egymást a céltok elérésében!

 

 

Légy türelmes!

 

 

Ne várj hirtelen gyors változást! Gondolj arra, mennyi idő alatt került rád a felesleg. Az egészséges fogyás üteme kb. heti fél, egy kiló. Ez persze változó, hisz az elején vizet veszít a szervezet, ez egy látványosabb szakasz, aztán néhány hét után stagnálhat a dolog, ekkor meg kell nézni, hogy min kell még változtatnod. A diéta egyéni dolog, nem igaz mindenkire ugyanaz a képlet. Mindig figyeld a tested visszajelzéseit!

 

 

Kerüld a csodadiétákat!

 

 

A különböző, régről ránk marad és mostanában terjedő csodamódszerek, például a káposztaleves-diéta, mind az egyoldalú táplálkozásra építenek. Ezek hatásosak lehetnek valamelyest, néhány kilótól biztosan segít is megszabadulni, de milyen áron. Hisz diétázni változatos táplálkozással, egészségesen is lehet, akkor miért ennéd ugyanazt hetekig?!

 

 

Légy kitartó és következetes, akkor biztosan eléred a célod!

 

Folytatása következik!

 

Amennyiben további kérdésed van a témával kapcsolatban, szeretettel várlak a győri SPEEDFIT Stúdióban.(x)

 

Írta: Harmath Viktória SPEEDFIT Stúdió személyi Edzője