Új köntösben a Barokk Esküvő

Győr+
2014.07.23. 16:27

A győri Barokk Esküvő országhatáron innen és túl is nagyon népszerű, az idei, augusztus 8-10-i rendezvényre is több ezer érdeklődőt várnak, akik statisztává válhatnak a pompás forgatagban. A fiatal jegyesek már izgatottan várják a ceremóniát, a kilátogatóknak pedig az esküvőn túl rengeteg izgalmat kínál a fesztivál, fellép például az Experidance is.

Idén Varga Eszter és Varga Róbert kötheti össze életét barokk pompában, több ezer fős násznép előtt. A fiatalokat – s a programokat – szerdán mutatták be a sajtónak. Lapunknak a pár elárulta, a lány ötlete volt, hogy jelentkezzenek, szerették volna, hogy igazán különleges legyen a nagy nap. A fiatalok három éve ismerték meg egymást, Eszter Ausztriában dolgozott, s a főnöke kérte, tolmácsolja az éppen telefonon felvételiző Róbert szavait. A lánynak rögtön megtetszett a jövendőbeli kolléga – és férj – hangja, nagyon várta, hogy láthassa is a telefonálót. Róbertnek szintén maradandó élmény volt az első beszélgetés, a lány kezét pedig tavaly kérte meg: feldíszített lakásban, vacsorával és tortával várta Esztert, és az életre szóló igent.

 

 

A párnak évek óta először új ruhája lesz, melyet Imrik Zsuzsa iparművész készít, aki annyit elárult, a francia-barokk öltözetet eredeti hímzett motívumok, illetve kristályok díszítik.

A programokról a Győri Művészeti és Fersztiválközpont szervezője, Keglovich Ferencné elmondta, a műsorok összeállításánál törekedtek rá, minden napra jusson kiemelt produkció. A program pénteken szerenáddal kezdődik 18.30.kor olasz operaénekesek közreműködésével. Idén is csaknem 160-an öltözhetnek be korabeli magyar és francia divatot idéző ruhákba, s sétálnak majd barokk Belvárosunkban. A felvonulás szombaton 19 órakor a Városháza elől indul, a hétvége csúcspontja, a ceremónia pedig 20 órakor kezdődik a Széchenyi téren. A párt Győr jegyzője, dr. Lipovits Szilárd adja össze, a ceremónia résztvevői közül többen a Győri Nemzeti Színház társulatának tagjai. A vasárnapi fő program az Experidance Együttes produkciója lesz, a csapat koreográfusa, Román Sándor a Barokk Esküvőre tervezett Passione Barocca című előadását mutatják be, mely az izzó szenvedélyről mesél a társulat legsikeresebb darabjaiból válogatva.

Serfőzőné Tóth Andrea, fesztiválközpont igazgatója hozzátette, az esemény turisztika vonzereje hatalmas, 6-8 ezer érdeklődőre számítanak. Fontos, hogy a gyerekek is ízelítőt kapjanak a kor hangulatából, a fentieken túl szabadtéri játékokkal, ügyességi feladatokkal, kézműves foglalkozásokkal és színházi előadásokkal várják a kicsiket.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester emlékeztetett rá, Győr az ország harmadik műemlékekben leggazdagabb városa, s az egyik legsikeresebb időszaka a barokk kor volt. Hozzátette, a belvárosi gyönyörű épületek kiváló díszletül szolgálnak az évről évre népszerűbb Barokk Esküvőnek.

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: O. Jakócs Péter