Otthonunk: Szabadhegy és Kismegyer

Győr+
2014.07.26. 07:49

Városunk az elmúlt esztendőkben jelentős fejlődésen ment keresztül. Számos nagyberuházás valósult meg, és zajlik napjainkban is. Cikksorozatunkban Győr városrészeibe látogatunk, hogy megnézzük, miként érintette a fejlődés az egyes lakókörnyezeteket.

Szabadhegyen a családi házas és a társasházas övezet egyaránt megtalálható, az itt élők éppen azért szeretik a városrészt, mert a szolgáltatások teljes palettája elérhető, mégis természet közeli, nyugodt otthont biztosít.

 

„Még aktív sportoló koromban fedeztem fel Szabadhegyet, képviselőként pedig az a célom, hogy az itt található nagyszerű adottságokat még inkább kiaknázzuk, ezáltal minden szabadhegyi igazán otthonának érezze a városrészt” – vallja Hajszán Gyula, a városrész egyik önkormányzati képviselője.

 

Simon Róbert Balázs, a terület másik képviselője hozzáteszi, „tősgyökeres szabadhegyiként csak csatlakozni tudok Hajszán Gyulához. Bár áprilistól országgyűlési képviselőként is tevékenykedem, Szabadhegyet – mint ahogy Kismegyert – mindig is a szívügyemnek fogom tekinteni.”

 

 

A két képviselő elsőként az elmúlt évek csapadékvíz-elvezetési és lakóutca-programját emeli ki a területen történt fejlesztések közül. Az önkormányzat beruházásában Szabadhegyen és Kismegyeren összesen mintegy húsz utca, illetve útszakasz újult meg. Legutóbb a Lepke utca készült el, ami azért is volt kiemelten fontos beruházás, mert Szabadhegy városrész belső területének jelentős feltáró útja. A képviselők azt is elmondják, a városrész legnagyobb problémája volt, hogy a meglévő rendszerek a hirtelen lezúduló csapadékot nem tudták megfelelően elvezetni, és ez sok lakó életét nehezítette meg.

 

„A probléma megoldására az önkormányzat átfogó, több ütemből álló programot indított, és 2007-től szisztematikus munkával orvosolja ezt a gondot. Örömteli, hogy ehhez a törekvéshez európai uniós forrást is tudtunk szerezni, és reményeim szerint ezt a lehetőséget a jövőben is meg tudjuk lovagolni” – hangsúlyozza Simon Róbert Balázs. Hajszán Gyula hozzáteszi, a víztározó tavak nem csak hasznosak, de esztétikusak is, sportolásra, feltöltődésre csábítják az itt lakókat. Az itt megvalósult fejlesztések közül sportolóként természetesen a futópályát emelném ki, amely a Soproni út mögötti tó körül létesült, és amit nagyon sokan használnak a nap bármely szakában.”

 

„Ezen felbuzdulva kezdeményeztük egy műfüves focipálya megvalósítását is, amely a Konini úti iskola udvarán épül meg az MLSZ pályázata segítségével, vagyis felügyelet mellett, biztonságos körülmények között sportolhatnak majd a gyerekek. Az új pálya az idén ősszel készül el” – fűzi hozzá Simon Róbert Balázs. A képviselő azt is hozzáteszi, hogy a városrész oktatási intézményeinek fejlesztésére is nagy figyelmet fordítanak, amit a gyerekek testi és szellemi épülésének érdekében támogatnak. A nyári szünetben megújul a Kodály-iskola öltöző– WC– zuhanyzó egysége közel tízmillió forintból, a Radó-iskola tetőcseréje pedig tizenegymillió forintból valósul meg.

 

 

Hajszán Gyula azt is kiemeli, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a városrész tisztán tartására, ezért kezdeményezték korábban például a kihelyezett hulladékgyűjtést, amit a jövőben is folytatni szeretnének. A közbiztonság javítása érdekében a közterületi kamerarendszert is évről évre bővítették. Simon Róbert Balázs a közterek felújításával kapcsolatban a Rózsák terét említi, amely a korábbi elhagyatott állapotából teljesen újjászületett, és nem volt olyan év, amikor valamilyen fejlesztés ne történt volna rajta. Elég csak a székely kaput, a kopjafát vagy a játszóteret említeni, az idén pedig egy pingpongasztallal is bővítik a park kínálatát, újabb lehetőséget teremtve a szabadidő kellemes eltöltésére. Az összetartozást erősítő szabadhegyi zászlót is itt vonták fel először 2013. augusztus 20-án.

 

A képviselő nem csak a közterületi fejlesztésekre fektetett nagy hangsúlyt, de az itt élők közösséggé formálásában is nagy szerepet játszik, a városrészi zászló megalkotása mellett a különböző közösségi rendezvények tartoznak ide, amelyek közül az egyik legismertebb a József Attila Művelődési Házban zajló Szabadhegyi Találkozások beszélgetősorozat, amely nem csupán telt házas, de olykor be sem fér a terembe az összes érdeklődő.

 

 

„Nem csak Szabadhegyen, de Kismegyeren is feladatomnak éreztem a közösségi összetartozás erősítését. Ezért Kismegyer címeres zászlaját is megalkottuk, amelyet nemzeti ünnepeinken a Sági és Arató utcák kereszteződésében található emlékparkban vonunk fel. Talán ennél is fontosabb, hogy minden évben megemlékezünk a kismegyeri csatáról, ami nem pusztán egy koszorúzási ünnepség, hanem egy látványos lovas- és hadijáték is. A rendezvény tehát egyszerre emlékezik az egyetlen magyar földön lezajlott Napóleon seregei ellen vívott csata hőseire, és kínál kellemes közösségi programot az itt élőknek, és emellett minden győrinek.”

 

A képviselő elmondja, a Pándzsa utcai lakópark játszóterét az elmúlt hetekben több új eszközzel bővítették, és az Ötház utcai játszótéren is új hintát helyeznek el. Fontos feladatként kezelik a zöldterületek rendben tartását, az utcák rendezett megjelenését. Ennek érdekében Szabadhegyen már elkezdődött a hiányzó utcanévtáblák pótlása, eddig mintegy hetvenet helyeztek ki közülük, de a program folytatódik, legközelebb Szabadhegy keleti részén.

„Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a Kölcsey-iskola kismegyeri tagiskolájában az idén szeptemberben is indul első osztály, és a hagyományokhoz hűen, a kicsik számára ingyenesen biztosítja a Kismegyeri Településrészi Önkormányzat a tankönyvcsomagot.”

 

Végezetül hozzáteszi, a kismegyeriek körében oly népszerű családi napot az idén szeptemberben is megrendezik. A képviselők zárszóként elmondják, ahogy látható, Szabadhegy és Kismegyer két élhető városrész, amely nem csak kellemes otthont, de kikapcsolódást, sportolási lehetőséget és kulturális feltöltődést is kínál lakói számára.

 

Győrplusz

Fotó: O. Jakócs Péter