A Győri Baletett ünnepelte a város

Győr+
2014.10.13. 17:11

„Keveseknek adatik meg, hogy fiatalon olyan évfolyam tagja lehessen, akik elhatározzák, hogy együtt maradnak, és együtt választanak vezetőt és várost. Köszönjük!” – mondta Kiss János igazgató elérzékenyülten a Győri Balett fennállásának 35. évfordulóján tartott premier előtt szombaton. Az este egy újonnan alapított díjat is átadtak, Matuza Adrienn magántáncos teljesítményét ismerték el.

„Örömünnepre érkeztünk” – kezdte dr. Somogyi Tivadar alpolgármester köszöntőjét. Felidézte a Győri Balett 1979. november 2-án tartott első premierjét (Nap szerettei, Stációk). Az első felvonás után néma csend lett a nézőtéren, majd kitört az ováció. Ettől kezdve társadalmi esemény volt Győrben a balett-bemutató. „1991-ben aztán villámcsapásként ért bennünket a hír, hogy Markó Iván elment és letiltotta az összes koreográfiát. Az együttes erkölcsi nagyságát és kitartását igazolja, hogy nem adták fel. Kiss János összefogta a társulatot, s azóta a Győri Balett szárnyal. Ezt mutatja többek között, hogy itt rendezik a rangos Magyar Táncfesztivált, amikor Győr a tánc fővárosává válik évről évre. Elkötelezettség, mozgalom, csapat, erkölcsi tartás, tehetség – ez jut eszembe, ha néhány szóban le kell írnom a Győri Balettet, melynek van múltja, jelene és jövője is. Utóbbihoz kellünk mi, győriek és a városvezetés támogatása, amiről biztosíthatom a társulatot” – hangsúlyozta az alpolgármester, és emléklapot adott át a társulat vezetőjének az önkormányzat nevében.

 

 

„Köszönjük a támogatást és a szeretet” – mondta Kiss János elérzékenyülten. Az igazgató a kezdetek felidézésekor úgy fogalmazott, „keveseknek adatik meg, hogy fiatalon olyan évfolyam tagja lehessen, akik elhatározzák, hogy együtt maradnak, és együtt választanak vezetőt és várost. Nagyon hálás vagyok nekik és Markó Ivánnak – akit Brüsszelből hívtunk haza – Gombár Juditnak és a győrieknek, akik az első pillanattól kezdve mellettünk állnak. Isten éltesse a társulatot és a táncszerető közönséget” – zárta szavait Kiss János.

Az együttes a jeles évfordulón a Generációk című kétrészes balettestet állította színpadra, melynek első részét, Ravel Boleróját a bécsi Staatsoper fiatal szólótáncosa és koreográfusa, Lukács András gondolta újra. A második felvonást egy érett koreográfus készítette, Vámos Youri György a Carmina Buránát álmodta a színpadra.

 

 

A 35. évforduló alkalmából Minőségi Táncművészetért Díjat alapított az Audi Hungaria, melyet az előadás végén adott át dr. Knáb Erzsébet, a vállalat személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója. „Az Audi Hungaria büszke arra, hogy 2002 óta főtámogatója a nemzetközileg elismert balett-társulatnak. Az elismeréssel minden évben az együttes legjobb táncosát szeretnénk kitüntetni” – fogalmazott és hozzátette, a Győri Balett táncosai megtestesítik a tiszta eleganciát, szenvedélyt és az innovációt. Idén a díjat Matuza Adrienn magántáncos kapta, aki kitartó, küzdelmes munkával óriási teljesítményt ért el.

 

 

Az előadásról bővebben ITT olvashat, még több fotót pedig ITT talál a darabról.


Zoljánszky Alexandra

Fotó: Marcali Gábor