Elkezdődött a Széchenyi téren a XIX. Euroregionális Kenyérfesztivál és Kézműves Találkozó. A hagyományoknak megfelelően megnyitóval vette kezdetét a csaknem 20 éves múltra visszatekintő rendezvényt.
Az egyik főtámogató, a győri önkormányzat nevében Szeles Szabolcs alpolgármester mondott köszöntőt. A városvezető kiemelte, bár a kenyér egy végtelen egyszerű dolog, hiszen csak néhány alapanyagból áll, mégis igazi művészet igazán jó kenyeret sütni ezekből.
„A pékek egy több ezer éves tradíciót ápolnak, egy nagyon fontos tradíciót, ami a pandémia idején felértékelődött”- mondta Szeles Szabolcs.
A Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke felszólalásában megköszönte az orvosoknak és az egészségügyi dolgozóknak, hogy lehetővé tették a rendezvény megrendezését, így együtt, egymás mellett, egymás szemébe nézve ünnepelhetjük az életet jelentő kenyeret.
Simon Róbert Balázs a tudatos vásárlást emelte ki beszédében. Az országgyűlési képviselő elmondta, azt tapasztalja, egyre többen keresik és vásárolják a magyar alapanyagokból készült termékeket, a rendezvény pedig jó lehetőséget biztosít, hogy az emberek egy helyen kóstolhassák meg ezeket és a kézművesek termékekből is válogathassanak.
A kenyérfesztivál zsűrielnöke Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóságának elnökeként képviselteti magát az eseményen.
„Célunk, hogy megismertessük a minőségi alapanyagokból készült termékeket, egyedi termékeket, modern technológiákat, amik az egészséges élelmiszerek fogyasztását szolgálják, másrészt a kapcsolatokat és az egymás iránti bizalmat is biztosítsuk”-mondta a szakember.
Pintér-Péntek Imre a rendező Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédében kiemelte, a szervezet azért dolgozik, hogy a megyében található vállalkozók minél jobb körülmények között tevékenykedhessenek. „A munkának vannak hétköznapjai és vannak ünnepei, ez a mai nap az ünneplésé!”
A kenyérfesztivált az iparkamara Kézműipari tagozata indította 2003-ban, akkor még a Veres Péter Iskola udvarán rendezték meg. „2003-ban egy iskola udvarán kezdődött, most pedig itt vagyunk Győr szívében, a világ egyik legszebb barokk terén, azt gondolom ez magáért beszél” –mondta a Dr. Lakatos István, a kézműipari tagozat elnöke, hozzátette, szeretettel várják ide a győrieket és a Győrbe látogatókat egészen 15 óráig. Eddig tart ugyanis a program, melyet koncertek színesítenek.
Galéria: Vig Norbert
Az esemény keretében hagyományosan szakmai versenyt is rendeznek, melynek során a szakma képviselői az alábbi kategóriákban mérik össze tudásukat:
Kenyér kategória
- hagyományos kenyér
- innovatív kenyér
Péksütemény kategória
- hagyományos sós péksütemény
- hagyományos édes péksütemény
- innovatív péksütemény
Fesztivál Kiflije (közönség szavazás alapján a helyszínen)
A szakmai értékelő bizottság előre meghatározott szempontok szerint értékeli az első három kategóriában nevezett termékeket és a legjobbakat értékes díjakkal jutalmazza. A Fesztivál Kiflije kategóriában a közönség lenyűgözésére van szükség, hiszen a látogatók választják ki a díj nyertesét.