Dolhai Attila a változás útján

Győr+
2014.10.16. 14:52

A Jászai-díjas színész nagy döntést hozott: búcsút intett a musicaleknek!

A győrszentiváni Molnár Vid Bertalan Művelődési Központban teltház előtt mutatta be Lili bárónő című produkcióját a Budapesti Operettszínház társulata. A művészek sorában, Illésházy László gróf szerepében Dolhai Attilát láthatta a közönség, egy kicsit másként, ám a tőle megszokott magas színvonalon.

Nemrégiben jelentette be, hogy hátat fordít a musicaleknek. Egy szegedi fellépés volt az utolsó, ahol még ebben a műfajban láthatta a közönség. Most néhány héttel később adódik a kérdés: milyen az élet musical nélkül?

Úgy érzem, nagyon sok minden van még a musicalen kívül, ami vár rám, és ez egyfajta szakmai kihívás is számomra. Az utóbbi időben az operett felé kacsingatok elsősorban, de az időm nagy részét tanulással töltöm, hiszen rengeteg új ismeretanyagot kell elsajátítanom. Jól viselem a változást, tulajdonképpen én provokáltam, így ez a minimum, ami tőlem elvárható. Szeretnék más műfajban is minél többet adni a közönségnek, remélem az élet is ad lehetőséget arra, hogy bizonyíthassak.

 

 

A rajongói biztosan veszekednének azzal, hogy egy ilyen tiszta és jól kidolgozott hangot hogyan és miként, egyáltalán miért kell még tovább fejleszteni, hiszen óriási tehetsége van.

Az operettben vannak olyan nehéz áriák és nehéz szerepek, amelyekre feltétlenül készülni kell, nem lehet csak úgy belevágni. A tanulás célja elsősorban az, hogy néhány év múlva eljussak az opera éneklés egy magasabb szintjére. A tanulás így gyakorlatilag egy távoli cél elérésében segíthet. Nagyon fontos a mi szakmánkban – legyen szó akár színházról, akár a művészvilág egészéről – a megújulásra való törekvés és nyitottság, ezt pedig nagyon érzem, ezért nem szeretném visszafogni magamban az igényt erre vonatkozóan.

A Budapesti Operettszínház előadásában, a Lili bárónőben láthatta nemrégiben a győri közönség. Mennyire áll közel a szívéhez ez a darab?

Mivel ez volt az első operett az életemben, tagadhatatlan, hogy nagyon szeretem. Huszka Jenő műve szemtelen és szórakoztató egyszerre. 10 éve mutattuk be az operettszínházban és az elmúlt egy évtized alatt nagyon sok sikert könyvelhetett el a produkció. Alapvetően egy nagyon pici helyen szoktuk előadni a darabot, ezért is volt nagy kihívás az, hogy Győrszentivánon a művelődési házban, egy nagy térben kellett átadnunk azt az intimitást, ami a műből árad. Kiléptünk a komfortzónánkból, abból a közegből, amelyben nap, mint nap játsszuk a Lili bárónőt, de úgy érzem megérte!

Csapucha Adrienn