Finomabbnál finomabb kenyereket és fantasztikus péksüteményeket kóstolhattak a győriek a XIX. Euroregionális Kenyérfesztivál és Kézműves Találkozón szombaton a Széchenyi téren. A szervezők versenyt is hirdettek. A Győr+Média évek óta az esemény kiemelt médiatámogatója.
Az égieknek hála szép kora őszi idő fogadta a rendezvényre ellátogatókat és a kiállítókat. Délelőtt fél tízkor volt a hivatalos megnyitó, már ekkor sokan járták a pavilonokat, hogy jóféle pékárut kóstolhassanak, illetve vásárolhassanak.
A program keretében hagyományosan versenyt is hirdettek, amelynek során a szakma képviselői kenyér és péksütemény kategóriában mérték össze tudásukat. A Fesztivál Kiflijét ugyancsak megválasztották, méghozzá a közönség szavazatai alapján.
A szakmai bizottság előre meghatározott szempontok szerint értékelte a hagyományos és innovatív kenyér, illetve hagyományos édes vagy sós péksütemény, valamint az innovatív péksütemény kategóriában beérkező finomságokat.
A győztesek:
Kenyér kategória: hagyományos kovászos kenyér: Lipóti Pékség. Innovatív kenyér: F. & K. Pékség. A Megye Kenyere, Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat különdíja: Kék Pék. Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő különdíja: Boulangerie Nice Pékség.
Pékáru Kategória: hagyományos sós péksütemény: Pedró Pékség. Hagyományos édes péksütemény: Boulangerie Nice. A fesztivál innovációs péksüteménye: Lipóti Pékség.
A Fesztivál Kiflije: Lipóti Pékség.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíja: Pedró Pékség.
A Pékszövetség különdíjai: hagyományos édes péksütemény: F. & K. Pékség. Hagyományos sós péksütemény: Lipóti Pékség. Innovatív péksütemény: Szafi Reform Pékség,
A fentieken túl volt még a versenynek egy egészen különleges kategóriája. A pék és cukrász képzésben résztvevő tanulók számára ugyanis csapatversenyt írtak ki. A feladat egy díszmunka elkészítése volt a „Győr, a 750 éves város” szlogen alapján.
Ebben a kategóriában az első helyet a pápai Kisalföldi AszC Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola „Cuki Mező” csapata hódította el egy gyönyörű Győr címerrel.
Második helyet pedig a győri Kisalföldi AszC Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola „Kenyérgyúró Hajadonok” nevű lánycsapata gyűjtötte be, többek között a győri Raaber Kreuzot is megformáló pályamunkájával.
A családi rendezvényt csodálatos kézműves portékák és vásár, továbbá színpadi programok tették még színesebbé. Az idei győri kenyérfesztivál és kézműves találkozó délután Szandi fellépésével zárult.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozata 2021-ben 19. alkalommal rendezte meg az eseményt, amely egyre népszerűbb, és évről-évre több látogatót vonz.
Galéria: Vig Norbert
Korábban ma a témában: