Jön az online egyetem

Győr+
2014.10.22. 10:49

Idegen nyelvű e-learning alapú képzést indít 2016 szeptemberében négy hazai felsőoktatási intézmény: a győri Széchenyi István Egyetem, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar, az egri Eszterházy Károly Főiskola és a Dunaújvárosi Főiskola.

Az európai uniós támogatással megvalósuló HUNline projekt munkálatai jól haladnak. Kovács Zsolt, a győri egyetem főtitkára arról számolhatott be, hogy elkészült az e-learning oktatáshoz szükséges felület, s hamarosan befejeződik a tananyagok fejlesztése is. A négy intézménynek első lépésként az egységes módszertant kellett kidolgoznia, a személyes találkozás nélküli, kizárólag elektronikus kapcsolatú oktatásra idegen nyelven még nincs példa a magyar gyakorlatban.

A hallgató otthon, számítógépe előtt ülve tanul, az oktató a leckéket záró, önellenőrző kérdésekre adott választ látva menedzseli a tanulási folyamatot. Vizsga természetesen itt is van, ilyenkor a diák felügyelet alatt, egy vizsgaközpontban dolgozik az elektronikus felületen. A győri egyetem elsőként a járműmérnök mesterképzést kezdi meg, míg partnerei, az Óbudai Egyetem, az egri és a dunaújvárosi főiskolák műszaki menedzser alapképzési szakot és mérnöktanár mesterképzést indítanak. Az online oktatás határok nélküli, nyelve Győrben a német, másutt az angol lesz.

A „Hungarian Online University – Ágazati informatikai együttműködés létrehozása az új típusú e-learning alapú képzések hazai és nemzetközi elterjesztésére” című, TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0003 azonosítószámú projektet az Európai Unió és a Magyar Állam 1.379.005.581 forinttal támogatja. A Széchenyi István Egyetem vezette konzorcium konzorciumi partnere a székesfehérvári, az egri és a dunaújvárosi felsőoktatási intézmény, valamint az Universitas-Győr Szolgáltató Nonprofit Kft.