Győri szerveren az oktatási hálózatok

Győr+
2014.10.28. 12:08

Befejeződött a magyar oktatási rendszerek kiszolgálására telepített győri szerverpark továbbfejlesztése…

Éppen három éve mutatták be a közel kétmilliárd forintos, uniós támogatásból megvalósított „Hatékony informatikai infrastruktúra a közoktatásban” néven futó projekt keretében létrehozott győri gépparkot, amely a különböző oktatási rendszerek hosszabb távú, hatékony működését biztosítja. A napokban lezárult a program második szakasza is, amely közel másfélmilliárd forintos európai támogatással a korábban kiépített győri szerverpark informatikai rendszerfejlesztésének folytatását, kapacitás- és szolgáltatásbővítését foglalta magában.

 

 

„Néhány évvel ezelőtt még papír alapon nyújtották be a fiatalok a felsőoktatásba való jelentkezésüket, ma már természetes, hogy mindez elektronikus úton történik. A jelentkezés persze csak egy szegmense annak a széleskörű oktatási hálózati rendszernek, aminek kiszolgálásához szükséges a háttér-infrastruktúra megfelelő működése. – fogalmazott dr. Pataki Márta az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője.

 

 

Az önkormányzat részéről Szeles Szabolcs képviselő üdvözölte, hogy egy újabb országos jelentőségű fejlesztés valósult meg városunkban. Mint mondta, az a tény, hogy a beruházás Győrben történt, az elismerés és a bizalom egy újabb megnyilvánulása a város felé. Hozzátette, az oktatás Győrben is kiemelt fontosságú, a most átadott bővítés pedig az ágazat hálózati rendszereinek stabilitását erősíti. A fejlesztést végrehajtó Educatio Nonprofit Kft. gazdasági és üzemeltetési igazgató-helyettese, Csontos Dávid kiemelte, a minisztériumi háttérintézménynek is fontos Győr és a várossal kialakult gyümölcsöző kapcsolat.

 

 

A beruházás részleteiről Tóth Zoltán IT üzemeltetési osztályvezető számolt be. Mint mondta, a fejlesztés célja, hogy a szerverpark a kapcsolódó közoktatási és felsőoktatási rendszerek nagyszámú felhasználóit a legmagasabb színvonalon szolgálja ki, és lehetőség legyen a jövőben jelentkező kapacitás- és funkcióbővítésre is. Ennek érdekében bővítették többek között a tároló környezetet, a biztonsági mentés-kapacitást pedig a többszörösére emelték. Mindezek kialakításához technológiailag élenjáró megoldásokat használtak, hiszen a városunkban kiépített szerverpark olyan oktatási rendszereket szolgál ki, mint a FIR, a KIR, vagy a Felvi, a szolgáltatások közül a tankönyvtár, az SDT, vagy az Iskolatáska, de több uniós konstrukció számára is biztosítja az infrastruktúrát.

 

Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter