Madách 150

Győr+
2014.10.28. 14:23

Madách Imre halálának 150. évfordulójára a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum nagyszabású emlékévvel készült. Kiállításon emlékeztek az íróra például Salgótarjánban, és színházba vittek közel 400 győri középiskolást Egressy Zoltán Vesztett Éden című darabjára. Az emlékév egyik legjelentősebb momentuma azonban a Madách 150 című alkotópályázat volt, melynek ünnepélyes eredményhirdetését és kiállításmegnyitóját október 22-én tartották a Napóleon-házban.

Grászli Bernadett múzeumigazgató köszöntő beszédében kiemelte, Madách Imre nem csak irodalmunkat gazdagította, de szenvedélyes politikusként is szolgálta az országot. Halhatatlan remekművére, Az ember tragédiájának megírására egész életében készült. Szabó József evangélikus püspök 1973-ban ajándékozta Madáchcsal és Az ember tragédiájával kapcsolatos gyűjteményét a városi múzeumnak. Szenvedélyesen, széles körű kapcsolatai segítségével gyűjtötte a Madách-emlékeket: a családról szóló iratokat, okmányokat és leveleket, a tragédia magyar és idegen nyelvű kiadásait, Madáchról és a tragédiáról szóló könyveket, tanulmányokat, cikkeket, színházi előadások műsorfüzeteit és plakátjait, hangzó anyagokat, illusztrációkat, érmeket, képzőművészeti alkotásokat, bélyegeket.

 

 

A kiállításmegnyitón Farkas Zsuzsa grafikusművész, a tárlat kurátora arról beszélt, hogy a pályázat témája Madách Imre Az ember tragédiája című művének illusztrálása volt.

A pályázaton résztvevők köre két kategóriából tevődött össze: professzionális képzőművészek és a művészeti felsőoktatás hallgatóinak munkáit várta az intézmény pályázatára.

 

 

A megadott határidőig 36 alkotó több mint 120 alkotása érkezett be, majd került a zsűri elé.

Az öttagú bírálóbizottság 20 alkotó több művét javasolta kiállításra, majd ezután a díjazott alkotásokról is döntött.


A díjazott alkotók a következők:

I. Művészeti felsőoktatás

1. Török Abigél – Rend lesz útja ferdeségén

Különdíj:

Csörgő Tamás – Ádám

II. Professzionális képzőművész

1. Szabó Réka – Madách Imre: Az ember tragédiája

2. Dr. Szepessy Béla – Mindenkinek a maga keresztje

3. Babucsikné Zeikfalvy Anna – “… egy talpalatnyi föld is elég nekem” (Lucifer)

Különdíj:

Molnár Imre – Az űr

Talpos Erzsébet – Az éden elvesztése

 

A kiállítás november 23-ig tekinthető meg, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között a Napóleon-házban.

Bajzát Zsuzsi

Fotó: Marcali Gábor