Japánból jöttem, mesterségem címere…

Győr+
2014.10.29. 11:51

…balettművész! Matuza Adrienn után Daichi Uematsuval beszélgettünk, hiszen a Győri Balett magántáncosa kapta a Kardirex-díjat.

Számos darabban láttam már, mégis számomra az egyik legemlékezetesebb alakítása a Queen-Balett című előadásban volt, amikor a híres The Invisible Man című számra táncolt. Persze ez csak egy a sok közül, hiszen Daichi Uematsu minden egyes színpadi megmutatkozása katartikus élményt nyújt a nézőknek. Nem véletlen, hogy díjak is szépen sorakoznak a polcon, a kitüntetések mellett pedig most már ott van a Kardirex által alapított elismerés is, melyet a Generációk című est szakmai bemutatóján vehetett át a művész. A napokban a Győr Plusz a színházba látogatott, nem hagyhattuk ugyanis szó nélkül a tehetséges táncost. Daichi elegánsan, nagy örömmel fogadta portálunkat és azonnal belevágott a mesélésbe.

„6 éves koromban kezdtem el táncolni Japánban. 17 éves voltam, amikor Bécsben a Wiener Staatsoper Balettiskolában tanultam, és egy ottani tanárom mondta, hogy jöjjek el a Győri Balett meghallgatására. Kiss Jánosnak, a társulat igazgatójának tetszett a próbatáncon nyújtott teljesítményem, így azt mondta, szeretné, ha együtt dolgoznék a társulattal” – újságolta Daichi. A szemtelenül fiatal, mindössze 22 éves művész persze megdolgozott a sikerért, az iskola mellett kurzusokon is képezte magát, 2008-ban Japánban a Julie Kent kurzuson, míg 2007 és 2009 között Victor Kabaniaev kurzusán. Talán ennek az alázatos munkának is köszönhető mindaz, amit eddig már elért.

„Nagyon nagy meglepetésként ért, hogy én kaptam a Kardirex-díjat, hiszen egyáltalán nem számítottam rá. Megpróbáltam nagyon jó formámat nyújtani a színpadon, igyekeztem a legjobb lenni. De akkor, ott, nem igazán fogtam fel, hogy nekem ítélték az elismerést. Szóval tényleg nagyon meglepődtem és csak most realizálódik bennem igazán, csodálatos érzés!” – mondta, majd gyorsan hozzátette: „Nagyon sokat jelent ez a díj. Meggyőződésem, hogy minden előttünk álló feladatot meg kell csinálni, úgy, ahogyan csak tudjuk! Igyekszem minden alkalommal megmutatni a közönségnek, hogy milyen vagyok valójában és, hogy mit akarok, mik a céljaim! Ennyi az egész!”

Daichi otthon érzi magát városunkban, szereti a társulatát, és persze az sem kérdés, hogy a Győri Balett tagjai is azonnal befogadták. „Nagyon szeretem Győrt, elkezdtem magyarul is tanulni, nagyon nehéz nyelv, de nagyon szeretem, ahogy a várost és az embereket is. A társulat nagyon összetartó, olyan, mintha egy nagy család lennénk. Minden alkalommal izgatottan lépünk fel a színpadra, hogy együtt táncolhassunk és ez nagyon jó érzés. Szeretek itt!” – zárta találkozónkat az egyik legtehetségesebb balettművész.

Daichinak ezúton is gratulálunk!

 

Csapucha Adrienn