Emlékezés – gyertyagyújtáskor is vigyázzunk!

Győr+
2014.10.30. 11:23

A statisztikák szerint az évnek ebben az időszakában megemelkedik tűzesetek száma, mivel sokan nem kellő körültekintéssel használják a gyertyákat, mécseseket – figyelmeztet a közelgő Mindenszentek és halottak napja kapcsán a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A zárt térben óvatlanul gyertyát gyújtók könnyen tüzet okozhatnak, és ugyancsak veszélyeket rejt a mécsesek, lámpások száraz avar környezetében történő használata. A statisztikák szerint az évnek ebben az időszakában megemelkedik tűzesetek száma, mivel sokan nem kellő körültekintéssel használják ezeket az eszközöket. A tűzesetek leggyakoribb oka, hogy a lakásban az égő mécsest, gyertyát vagy lámpást könnyen meggyulladó anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire is.

Fontos, hogy csak nem éghető alátétre helyezett gyertyát gyújtsanak meg, ezzel ugyanis megakadályozható, hogy a mécses vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. A meggyújtott gyertyát olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem tud eldőlni, a közeléből pedig el kell tenni a gyúlékony anyagokat – hívta fel a figyelmet Ruskáné Takács Anita tűzoltó hadnagy és hozzátette azt is, a temetőkben is legyen mindenki körültekintő, hiszen ilyenkor rengeteg hulladék keletkezik, amelyet akár egy el nem oltott gyufa is lángba boríthat.

 

 

Száraz idő esetén egy felboruló gyertya vagy mécses is elegendő ahhoz, hogy tűz keletkezzen, a szél a lángok továbbterjedését pedig meggyorsítja.

Akadályozzuk meg a tűz keletkezését! – zárta a felhívást.