Búvárok a Kossuth utca alatt

Győr+
2014.11.02. 11:00

Befejeződött a Kossuth utcai csatorna rekonstrukciójának idénre tervezett első üteme, az Erkel Ferenc utcai csomóponttól a Jakobinus közig, 270 méteren újult meg a föld alatti vezeték. Nagyméretű, járható alagút húzódik az úttest alatt, 120 centiméter széles, 180 centiméter magas, úgynevezett tojásszelvényű csatornáról van szó, melyet még az 1900-as évek elején építettek.

 

 

Zalka Csaba, a Pannon-Víz Zrt. ágazatvezetője szerint a tojásszelvény név találó, hiszen a vezeték keresztmetszete leginkább egy tojásra hasonlít. Az alsó, szűkebb részben folyik az úgynevezett szárazidei szennyvíz, ami könnyen magával ragadja a darabos szennyeződéseket. Ha pedig nagyobb mennyiségű víz kerül a vezetékbe, az a kibővült felső részen talál utat magának. A győri szennyvízágazat vezetője elmondta, helyenként jó állapotú volt a csatorna, csak az Erkel Ferenc utcai csomópont közelében volt beszakadva a teteje.

A Kossuth utcai munka egy hetekig tartó, alapos csatornatisztítással kezdődött. A csatorna lefalazása után a szennyvizet ideiglenesen más útvonalon, a Bálint Mihály utcai, föld feletti csövön vezették tovább.

Odalent kialakítottak egy gyakorlatilag tisztára mosott munkaterületet. A csatorna felső boltozatát betonacél hálóval, betonlövéses technológiával erősítették meg, alsó részére többrétegű, korrózióálló bevonat került.

Odalent a mélyben szigorú munkavédelmi szabályok betartásával folyt a munka. A csatornát speciális, nagy teljesítményű ventilátorokkal folyamatosan szellőztették. Zalka Csaba elmondta, csak időtálló, korszerű, jó minőségű anyagokat használtak, hiszen azt szeretnék, ha ez a vezeték is megérne 80-100 évet. A csatornával párhuzamosan megújult a vízvezeték is, 150 milliméteres, műanyag csövek kerültek a föld alá, s kicserélték a bekötéseket, a tetővízlefolyókat.

 

Kép és szöveg: Tóth László