„Egy ország a Duna mentén…”

Győr+
2014.11.04. 06:59

Végéhez ért a dunai árvizet bemutató kiállítás

 

Majdnem tizenkétezer kilométert tett meg a huszonnégy helyszín között az „Egy ország a Duna mentén…” című, a tavalyi történelmi árvizet bemutató kiállítás és a hozzá kapcsolódó gyermekrajz-kiállítás. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon indult és utoljára Csongrád megyébe látogató tárlat az árvíz első évfordulóján a Pesti Vigadóba költözött.

A fotókiállítás anyaga a 2013 júniusi, minden rekordot megdöntő dunai árvizet, az ellene való védekezést, a civil összefogást mutatja be. Kapcsolódik hozzá egy gyermekrajz-kiállítás is, az „A Duna másik arca” címmel. A két anyag a körút utolsó állomásához érkezett, Szegeden a Csongrád megyei megyeházán tekinthetik meg az érdeklődők november hatodikáig.

A kiállítás az elmúlt egy évben huszonnégy helyszínen mutatkozott be, egymást váltogatták a „közvetlenül védekező” és a „segítségnyújtó” megyék, tavaly június elején pedig a tárlat egy hétre visszatért a fővárosba, az árvíz egyéves évfordulóján ismét a budapesti közönség tekinthette meg.

A vándorkiállítást mindenhol élénk érdeklődés kísérte, a megnyitók fontos helyi eseménynek számítottak, azokat jelenlétükkel megtisztelték a megyei vezetők, a kormánymegbízottak, a társszervek irányítói. Valamennyi helyszínen a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója nyitotta meg a kiállítást, Berki Imre áttekintést adott az árvízi eseményekről, és arról, hogyan állt össze a kiállítás anyaga. Minthogy a védekezésben az ország összes katasztrófavédelmi igazgatósága részt vett, mindenhol akadtak személyes élmények, tapasztalatok, amelyeket a megnyitón a vendégek elé is tártak.

 

A dunai árvizet, a védekezést bemutató kiállítás mintájára a múzeum a jövőben is tervez hasonlókat, hogy bemutassa a katasztrófavédelem fontosabb eseményeit, illetve a szervezet tevékenységét népszerűsítse, megismertesse a nagyközönséggel.

 

 

Fotó: Dojcsák Dávid tű. szds. BAZ MKI, Angyal Eszter tű. zls. – Nógrád MKI, FKI Videócsoport, Zala MKI