Határokat összekötő buszjárat

Győr+
2014.11.06. 13:08

518 ezer euróból valósult meg a Győrt Nagymegyerrel összekötő menetrendszerű, retúr buszjárat kialakítása.

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Program az elmúlt időszakban számos sikeres projektet könyvelhetett el. Ennek a sikersorozatnak az egyik új mérföldköve az a menetrendszerű, retúr buszjárat, mely Győrt Nagymegyerrel köti össze. A partnerek csütörtökön sajtótájékoztató keretében ismertették a programot, egyúttal bemutatták a két új, modern autóbuszt.

Néveri Sándor, a házigazda szlovák település polgármestere úgy fogalmazott, hogy a ’70-es évek végén, a ’80-as évek elején egy évben kétszer léphették át a határt, mindezt persze nagy nehézségek árán. Hozzátette: akkor álmodni sem mert róla, hogy egyszer polgármesterként képviselve a csallóközi várost, egy ilyen fontos projekt részese lehet. „Az álmunk valósággá vált. Ez egy komoly lépés a két ország, valamint a két település együttműködésében, hiszen még inkább megnyílik a határ előttünk, a 22 kilométeres távolság pedig még kevesebbnek tűnik majd az életünkben” – mondta a Győr Plusznak Néveri Sándor.

 

 

Az 518 ezer euróból megvalósuló projekt 95 százalékát az unió biztosította. „5 százalékos önrészt kellett vállalnia a két önkormányzatnak. Győr esetében ez 15 millió forintot jelentett, ebből két új totemoszlopot állítunk fel, melyek a menetrendről tájékoztatják majd az utazóközönséget. Nagymegyer esetében magasabb az összeg, hiszen partnereink vásárolták meg az autóbuszokat, valamint a gépkocsivezetők bérét is ők biztosítják” – hangsúlyozta Simon Róbert Balázs. „A legfontosabb mindenképpen az összetartozás. A járat egy újabb kapcsolat az anyaország és a határon túli magyarok között. Ez a gyümölcsöző kapcsolat természetesen több évre nyúlik vissza, Néveri Sándorral is régóta jó barátságot ápolunk” – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

 

 

A 22 kilométeres távolságot a buszjáratok naponta hatszor, és hetente hatvanszor teljesítik majd a közeljövőben. A 41 férőhelyes autóbuszok akadálymenetesek, a mozgássérültek fel- és leszállását egy speciális szerkezet segíti. A járművek az iskolások, a turisták, valamint az ingázók közlekedését biztosítja, így a munkahelyteremtés szempontjából is hiánypótló a projekt.

Csapucha Adrienn