Győr+
2014.11.08. 16:00

Fűtéskorszerűsítés: csak szakszerűen!

A Győr-Szol Zrt. Távhőszolgáltatási Igazgatóságának a szakemberei az utóbbi időben tapasztalták, hogy városunkban egyes épületekben nem szakszerűen történik, illetve történt a távhő-felhasználói berendezések felújítása, korszerűsítése. Esetenként nem megfelelő teljesítményű és alapanyagú fűtőtestek, nem megfelelő átmérőjű vezetékek kerültek a távhőrendszerbe, szakszerűtlen munkavégzéssel, esztétikailag kifogásolható eredménnyel.

Elképzelhető, hogy egyes vállalkozások e munkákat a normál piaci árnál olcsóbban ajánlják, de a szakszerűtlen munkavégzés jelentős fűtési elégtelenséget okozhat.

A szolgáltató a fűtési rendszerek átalakításához az alábbiakra hívja fel a figyelmet.

Jogszabályi előírás, hogy a korszerűsítési munkákat szaktervezőnek meg kell terveznie, a kivitelezés megkezdése előtt a terveket a távhőszolgáltatónak jóvá kell hagynia. A tervezői egyeztetést, a tervek jóváhagyását a szolgáltató költségmentesen végzi.

Egy egyszerű fűtőtestcsere esetén is egyeztetni kell a szolgáltatóval. A társaság ebben az esetben is ingyenes tanácsadással áll a fogyasztók rendelkezésére. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen méretű, alapanyagú, teljesítményű fűtőtestet kívánnak felszerelni, illetve milyen minőségű és átmérőjű vezetéket építenek be a rendszerbe. A radiátorok egy osztatlan közös tulajdonnak, a fűtési hálózatnak a részei. Az abba történő beavatkozás – ha azt nem szakszerűen végzik –, fűtési elégtelenséget, a felszerelt új radiátor garanciájának azonnali elvesztését, esetenként egy-egy felszálló vezeték teljes leállását okozza.

Természetesen mind a fűtés-korszerűsítési munkákhoz, mind pedig az egyszerű radiátorcserékhez el kell végezni a fűtési hálózat ürítését, illetve a munkák elvégzése után annak szakszerű visszatöltését, légtelenítését. Ezt a munkát a fogyasztó megrendelésére a távhőszolgáltató szakemberei végzik, díjazás ellenében.

A fogyasztói berendezéseken végzett munkák szolgáltatóval történő egyeztetése a garancia a lakóközösségek számára arra, hogy a fűtés a korszerűsítés után is zavartalanul, jól működik az egész épületben. A szabályok betartása és a munkák szakszerű elvégzése a fogyasztó és a szolgáltató közös érdeke.