A nagy átverés: a vízszűrők

Győr+
2014.11.09. 10:00

Triplán fizetnek, akik a kitermelt és megtisztított, olcsó városi csapvízhez vaskos tízezrekért vesznek „vízszűrő" berendezéseket. A gyártók, kereskedők és ügynökök elképesztő hazugságokkal, áltudományos érvekkel igyekeznek lebeszélni vásárlóikat arról, hogy „szűretlenül" igyák a vízműből érkező tiszta, sokszorosan megszűrt ivóvizet.

 

Ha a fogyasztók átveréséről van szó, a vízszűrővel kereskedő vállalkozásoknak semmi sem drága. Reklámjuk szerint egy pohár csapvíz ugyanolyan rákkeltő, mint egy szál cigaretta, a csapból folyó ivóvíz a rák mellett érelmeszesedést, allergiát, szívrohamot, epe- és vesekövet is okozhat. Az ivóvíz hölgyeknél terméketlenséget, uraknál elnőiesedést, a pároknál meddőséget idéz elő.

Nemrégiben az egyik kereskedelmi tévé rejtett kamerája előtt mutatta be a vízszűrős házaló ügynök, milyen halálos mérgeket rejt a csapvíz. A vevőtájékoztatón elektromos katódot helyezett a csapvízbe, amiből 220 volt hatására meglehetősen zavaros, vöröses kotyvalék lett. A magát „vízmérnöknek” tituláló ember szemrebbenés nélkül közölte, hogy a vízből kivált vöröses lepedék nem más, mint a csapvízben lévő súlyos mérgek, például arzén vagy nitrátok, amelyek létét „tagadják a vízművek”.

A valóságban inkább csak egy általános iskolai kémiaórára való mutatvány történt. Az áram hatására nem a vízben lévő oldott anyagok válnak ki, hanem a vízbe mártott elektród anyaga oldódott a vízben. A trükk még hihetőbb, amikor a csapvíz megzavarosodása után bemutatják, hogy desztillált vízbe vagy a „csodatisztítóval” kezelt vízbe bemerítve a készüléket, nincs zavarosodás. A „szakember” részéről mindjárt jön is az indoklás: „mert ezek a vizek tiszták”.

Az alapvető fizikai magyarázat: a bemutatott elektrolízis egyik alapfeltétele, hogy a folyadék, amibe az elektródákat bemerítjük, vezesse az áramot. Azok a folyadékok vezetik az áramot, amelyek oldott ásványi ionokat tartalmaznak. Így például a csapvíz, ásványvíz igen, de a desztillált víz és egyes „csodatisztítóval” kezelt (lágyított és desztillált) vizek nem vezetik az áramot.

Persze, a vízszűrős cégek honlapjait böngészve, akadnak jóval visszafogottabb közlések is. Van, ahol elismerik, hogy a csapvíz valóban jó minőségű, mindössze a „klórmentesítésre” helyezik a hangsúlyt. Jó, ha tudjuk, a győri csapvíz nem tartalmaz klórt, így nincs szükség klórmentesítésre.

 

Forrás: Tudatos Vásárlók

Közreadja: Pannon-Víz Zrt.

Fotó: Marcali Gábor