Brazíliában szakmázik a győri hallgató

Győr+
2014.11.13. 14:13

Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora köszöntötte csütörtökön Tóth Esztert, aki a campus Petz Lajos Egészségtudományi és Szociális Képzési Intézetének hallgatójaként első helyezést ért el a szakmák olimpiája verseny magyarországi döntőjén, ezzel pedig automatikusan kvalifikálta magát a 2015-ös brazil, nemzetközi szakmák olimpiájára.

A WorldSkills előválogatója még októberben, Budapesten volt, ahol a résztvevők angol és magyar nyelven is bizonyítottak. Tóth Eszter bekerült a legjobb öt közé, így tovább menetelhetett a hazai döntőbe, végül pedig a képzeletbeli dobogó legfelső fokára is felállhatott. „A szakmai feladatok első fordulójában betegoktatást és újraélesztést kellett végeznünk, míg a második fordulóban elsősegély, valamint ápolási teendőink voltak, melyeknek a dokumentációját is elkészítettük. Nagyon örülök, hogy elsőként végeztem, minden tudásommal azon leszek, hogy méltón képviseljem Magyarországot a jövő évi, brazil versenyen” – mondta a Győr Plusznak a hallgató.

Az egészségügyi ismeretek, valamint az angol nyelv magas színvonalú felkészítésében Esztert tanárai segítették.

 

 

 

„A komplex szituációk megoldásai során mindenre figyelniük kell a hallgatóknak. Azért, hogy elméleti tudásukat a gyakorlatban is kamatoztatni tudják. A legapróbb mozzanatoktól indulva, a sterilitás fenntartásán át a beteg felvilágosításáig mindenre gondolniuk kell” – nyilatkozta a szakmai tárgyak felkészítője Kovácsné dr. Tóth Ágnes. „Viszonylag kevés idő állt a rendelkezésünkre, de szerencsénkre a győri hallgatók nagyon motiváltak voltak, Eszter és a negyedik helyen végzett Lami Edit is. Egy hónap alatt annyit fejlődtek, mint normál körülmények között egy esztendő során. Az a tanácsom azok számára, akik ilyen jellegű versenyre készülnek, hogy fektessenek nagy hangsúlyt a szakmai nyelvtudásra, az elsősegélyhez kapcsolódó autentikus szöveg tanulmányozására” – ezt már dr. Csendes Ferenc hangsúlyozta portálunknak.

 

 

Természetesen a rektort is nagy büszkeséggel tölti el, hogy sikeresek a széchenyis hallgatók, hiszen nem ez az első és bizonyára nem is az utolsó verseny, melyen győriek képviselik hazánkat. „Egy gyakorlatorientált küzdelem ez az olimpia, és talán nem véletlen, hogy nem egy szakma, sokkal inkább egy hivatás lett a legsikeresebb. Az ápolás és a gondozás több mint egy szakma, ráadásul egyetemünkön vannak olyan elkötelezett fiatalok, akik mindezt továbbviszik az ágazat minden problémája ellenére” – nyilatkozta elismerően dr. Földesi Péter. A rektor hozzátette, fontos a verseny nemzetközisége is, hiszen a felsőoktatási térképen a magyar intézményeknek együtt kell működniük annak érdekében, hogy a világban is versenyképesek legyenek, a 2015-ös, sao pauló-i olimpia pedig ennek kiváló színtere lehet.

Csapucha Adrienn