Egy mesterember nyomában

Győr+
2014.11.13. 16:20

Ybl Miklós születésének 200. évfordulója, valamint a Magyar Építészet Éve alkalmából indult el országjáró útjára az a vándorkiállítás, mely a 19. század egyik legnagyobb magyar mesterének életét és munkásságát mutatja be. A tárlat csütörtökön Győrbe érkezett, az „utazás” tizedik és egyben utolsó előtti állomásaként.

A megnyitón dr. Rétvári Bence államtitkár méltatta Ybl példamutató tevékenységét. „Azon szerencsés művészek közé tartozik, akit már életében is nagyra értékeltek. Talán meglátták benne az óriási tehetséget, és azt, hogy ő maga is tenni akart ezzel a bizonyos tehetségével nem pedig megbotránkoztatni. Ő volt az első építész, akinek szobrot állítottak, ráadásul nagyon röviddel a halála után közadakozásból” – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

 

 

Dr. Rétvári Bence beszédében rámutatott, hogy hosszú életút termékeny eredményéről árulkodnak Ybl Miklós remekművei, így például az Operaház, a Fővámház, a Várkert Bazár vagy éppen az egyházi épületei, bérházai. Hozzátette, volt, aki csak a mester szaktudásában bízott, alaposságának és munkájának ékes bizonyítéka az, hogy tevékenységét a mai napig nemzeti csúcsteljesítményként emlegetik.

„Bár szabályok között mozgott, mégis egyedit alkotott. Optimálisan találta meg az egyensúlyt az esztétika és a funkcionalitás között” – elemezte az építész pályáját a politikus.

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum nagy örömmel adott teret a tárlatnak, hiszen a festészet, a szobrászat vagy éppen a grafikusművészet mellett az építészetre is nagy hangsúlyt fektetnek. „Ybl a historizmus építészetének legkiemelkedőbb alakja. Születésének 200. évfordulója arra is lehetőséget ad, hogy elgondolkodjunk azon, hogy a 19. század építészete milyen fontos, de fontos az is, hogy mindezt megőrizzük az utókor számára” – ezt már Grászli Bernadett, a múzeum igazgatója hangsúlyozta mikor Yblről kérdezte portálunk.

 

 

Győrben a fiatalok miatt különösen érdekes lehet a tárlat – fogalmazott dr. Sík Sándor. „Ybl Miklós kiállítása útmutatás lehet, mind az alaposság, mind a kitartás szempontjából, éppen most az innováció korában” – mondta a Győr Plusznak az önkormányzati képviselő.

A megnyitó után folytatódott a program az Esterházy-palotában, ahol egy különleges irodalmi összeállításra, majd az „Ybl Miklós öröksége” című dokumentumfilm vetítésére várta a házigazda intézmény az érdeklődőket.

Csapucha Adrienn