Júniusi szerelem – ősbemutató lesz a színházban

Győr+
2014.11.14. 10:23

Egy korábbiakban már nagy sikert aratott író-rendező páros ősbemutatóját láthatjuk szombaton a Győri Nemzeti Színházban: a Portugál szerzőjének, Egressy Zoltánnak ezúttal Június című színművét állítja színpadra Forgács Péter. A teátrum igazgatóját kérdeztük.

Egressy Zoltánnak számos, színpadra alkalmazható műve van, miért a Júniust választotta?

Egyrészt, mert ősbemutató, Magyarországon még nem játszották ezt a darabot, másrészt Egressy hét éve írta meg a Júniust, azóta beszélgetünk arról, mi lenne, ha bemutatnánk. Nekem ajánlotta először, szereti az előző két rendezésem, amit a darabjaiból csináltam. Úgy érezte, ezt is jól színpadra tudnám vinni, de meg kell mondjam, nagy fába vágtam a fejszémet, borzasztó nehéz darab.

 

 

Miért?

Filmszerű képekkel tűzdelt, tulajdonképpen egy hangulatdarab, egy festmény, nehéz technikailag színpadra állítani. De nem szólt bele egyáltalán a rendezésbe, azt érzem, Zoli bízik bennem.

 

A közönség pedig valószínűleg nagyobb várakozással van egy Egressy-mű előtt, nem kell ecsetelni, mennyire imádják a Portugált…

Gyakorlatilag egy fanclub alakult ki, de még lutri, hogy a Júniust miként fogadják a nézők. Ez nem egy szó szoros értelmében vett Egressy-darab, bár Zoli szerint ez a legjobban sikerült, legkedvesebb műve. Merőben más felépítésében, hangulatában, mint a Portugál, de dialógusaiban hasonló, és a humor végigkíséri az egészet. Napjaink „kavarodásai” jelennek meg, az egyes szerelmi szálak kapcsolódnak, szétmennek, a vége pedig katartikus.

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Marcali Gábor