Ezeken a helyeken történik a legtöbb baleset Győrben

Győr+
2014.11.14. 14:30

Az év eddig eltelt időszakában Győrben és közvetlen környezetében október 31-ig 282 baleset történt. Sólyáné Farkas Friderika alezredessel, a győri rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjével összegyűjtöttük, hol találhatók a városban a legkritikusabb pontok, hol történik a legtöbb baleset.

A tízes listán hatot találunk közvetlenül a városban, négyet pedig a Győrből ki- és bevezető szakaszokon. Íme a baleseti TOP 10 emelkedő sorrendben.

1. Baross út–Petz Lajos utca kereszteződése. Az ok: elsőbbségi jog meg nem adása.

2. Jókai–Bajcsy-Zsilinszky utca kereszteződése. Az ok: elsőbbség elmulasztása. Itt történik a legtöbb személyi sérüléssel járó baleset.

3. Szigethy Attila–Fehérvári úti körforgalom. Az okok: követési távolság be nem tartása, szabálytalan sávváltás. Ez a körforgalom vezeti a legtöbb anyagi kárral járó balesetek győri listáját.

4. 83-as főút, Metro Áruház lehajtó. Korábban ez számított csúcstartónak, 2012 óta azonban a balesetek száma folyamatosan csökken ebben a kereszteződésben. A legtöbb balesetet azok okozzák, akik lehajtanak az autópályáról és balra, Győr felé veszik az irányt. Inkább az anyagi kárral járó balesetek dominálnak, mint a személyi sérüléssel járók.

5. A 14-es főút és a Schwarzenberg utca kereszteződése az Árkád közelében. Az ok: piroson áthajtás. Mivel a lámpa viszonylag rövid ideig zöld, sok autós ezt nem veszi figyelembe, s áthajt a piroson.

6. Szigethy Attila–Tihanyi Árpád út kereszteződése. Gyakori itt a gyalogos és kerékpáros gázolás, mivel a Szigethy Attila útról a Tihanyi Árpád útra jobbra kanyarodók elnézik, hogy nem csak nekik van zöld     jelzés, hanem a gyalogosoknak és bicikliseknek is.

7. 83-as számú főút ki- és bevezető szakasza.

8. 1-es főút ki- és bevezető szakasza.

9. 82-es főút ki- és bevezető szakasza.

10. 81-es főút ki- és bevezető szakasza.

A négy utóbbinál az okok ugyanazok: relatív gyorshajtás, követési távolság be nem tartása.

Sólyáné Farkas Friderika elmondta, a bevásárlóközpontok közvetve hozzájárulnak ahhoz, hogy a ki- és bevezető szakaszok közül miért a 83-ason történik a legtöbb anyagi és személyi sérüléssel járó baleset. Ezen a szakaszon az üzletek elvonják a vezetők egy részének figyelmét, s máris bekövetkezik a baj.

Két jó hírrel is szolgált hetilapunknak az alezredes. Az egyik az, hogy csökkent a balesetek száma 2013-hoz képest. Az idén október 31-ig 282 baleset történt, 2013. január és október között ez a szám 315 volt. A másik pozitívum, hogy a rendőri ellenőrzéseknek köszönhetően, az ittas vezetők kevesebb személyi sérüléssel járó balesetet okoztak Győrben és közvetlen közelében. Október 31-ig 28 ilyen esetet jegyeztek fel, 2013 azonos időszakában ez 40 volt.

Szerző: Koloszár Tamás

Fotó: Marcali Gábor