Győri életpályamodell az Automotive-on

Győr+
2014.11.15. 10:33

A győri járműipari életpályamodell is bemutatkozott a budapesti Automotive Hungary Nemzetközi Járműipari Beszállítói Szakkiállításon.

 

 

Az ország legrangosabb járműipari szakkiállításán városunk önálló standdal jelent meg, amely egy újabb széles körű összefogás eredménye, hiszen a győri járműipari életpályamodellnek az önkormányzat mellett számos győri vállalat, intézmény és szakmai szervezet részese. A kiállítás szakmai programja keretében Fekete Dávid alpolgármester tartott előadást, amelyen részletesen is bemutatta a győri modellt.

Lapunknak kifejtette, a város nagy hangsúlyt fektet arra az együttműködésre, amely a felsőoktatás, a helyi vállalatok és az önkormányzat között alakult ki. Ez az együttgondolkodás a siker kulcsa, a fejlődés motorja, ezért ezt nem csak ápolni kell, de folyamatosan fejleszteni is. Hozzátette, Győr zászlóshajó szerepet játszott a szakképzés átalakításában, hiszen alapvető fontosságú a szakképzett munkaerő a város vonzóvá tételében a betelepülni szándékozó vállalkozások számára. Mint mondta, az önkormányzat a kedvező gazdasági környezetet több eszközzel is támogatja, ezért csökkentette például az iparűzési adó mértékét, és ezért fejleszti folyamatosan az ipari park infrastruktúráját is. „Fontos feladat a város tudásközpont szerepének és a már említett együttműködések további erősítése.”

A kiállítást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyitotta meg, aki elmondta, a kormányzat célja, hogy 2018-ig 20 autóipari innovációs központ legyen az országban. A miniszter a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő, gyakorlatorientált képzés fontosságát, a duális szakképzés kiterjesztését hangsúlyozta, mint nélkülözhetetlen eszközt. Érdekes egybeesés, hogy az autóipar továbberősítését célzó rendezvénnyel egy napon indították el Győrben az Audi TT Roadster sorozatgyártását, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök szintén a szakképzés erősítését hangsúlyozta. (Az Audi sorozatgyártásáról szóló beszámolónkat múlt heti lapszámunkban olvashatták.)

A budapesti kiállítás győri standján a fiatalok látványos módon ismerhették meg a győri lehetőségeket, hiszen a Széchenyi István Egyetem például magával hozta alternatív hajtású autóját, az Audi egy szerelőmotort, de a Mobilis látványos kísérleteivel is találkozhattak az érdeklődők. Az önkormányzat a város turisztikai kínálatát is bemutatta a résztvevőknek.

 

Szerző: Papp Zsolt