Győr+
2014.11.27. 13:00

Menekültek a vonaton

Győrben Hegyeshalomban és a nemzetközi gyorsvonatról 45 határsértőt állítottak elő a rendőrök tegnapelőtt.

A rendőrségre érkezett lakossági bejelentés alapján a járőrök november 25-én az esti órákban Győrben a vasútállomáson ellenőrizték a Münchenbe tartó nemzetközi gyorsvonat utasait. Az egyenruhások 29 migránsot szállítottak le a szerelvényről, akik jogszerű magyarországi tartózkodásukat igazolni nem tudták és a továbbutazáshoz szükséges feltételekkel sem rendelkeztek. A menetjegy nélkül utazó 13 koszovói felnőtt, 1 fiatalkorú és 6 gyermek a debreceni és békéscsabai befogadó állomásról távozott el, Bécsbe és Münchenbe akartak utazni.

Az úti okmányok és vízum nélkül utazó 20 koszovóit, továbbá a 3 pakisztáni, 3 afgán, valamint a montenegrói, nigériai és mali állampolgárokat a járőrök tiltott határátlépés szabálysértés kísérlete miatt előállították.

Aznap Hegyeshalomnál is előállítottak 16 külföldit: a mosonmagyaróvári határrendészek és az osztrák rendőrök délelőtt ellenőrizték a RailJet nemzetközi gyorsvonat utasait a hegyeshalmi vasútállomáson. A szerelvényen utazó 12 koszovói állampolgár – közöttük 5 gyermek -, továbbá a 2 afgán és 2 szíriai férfi a továbbutazáshoz szükséges feltételekkel nem rendelkeztek. Három

koszovói állampolgárságú felnőtt és az öt gyermek a debreceni befogadó állomás által kiállított humanitárius engedéllyel igazolta magát, amely az államhatár átlépésére nem jogosítja őket. Az egyenruhások megállapították, négy honfitársuk a szerb határszakaszon illegálisan jött hazánkba, az egyik férfit a német hatóságok körözik. A szerelvényen utazó 2 afgán és 2 szíriai férfi befogadó állomásról jött el, érvényes úti okmányok és vízum nélkül akartak Ausztriába utazni.

A 16 külföldit tiltott határátlépés szabálysértés kísérlete miatt a rendőrök előállították.