Győr+
2014.11.27. 13:55

Kevesebb a pályakezdő álláskereső – sikeres volt az állásbörze

Idén 29. alkalommal rendezte meg a Győri Állás- és Szakképzési Börzét a Széchenyi István Egyetem és a Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja. A börze sikerét is jelzi, hogy a nyilvántartott pályakezdő álláskeresők száma idén szeptemberben fele akkora volt, mint 2013 azonos időszakában, és ennek is csak 10 százaléka felsőfokú végzettségű.

Az állásbörzén személyes kapcsolatot alakíthattak ki a leendő munkavállalók a cégek képviselőivel. A háromoldalú összefogás, amely létrejött a gazdasági szféra, az egyetem és a kormányhivatal között, sikerre van ítélve – mondta el Széles Sándor kormánymegbízott az állásbörzét értékelve, és hozzátette, az egyetem, a hallgatók és a kormányhivatal céljai közösek: még hatékonyabbá kell tenni a fiatalok munkába integrálását, s ebben az államnak is jelentős szerepet kell vállalnia. A rendezvényen évről évre egyre nagyobb számban kiállító vállalkozások érdeklődése is azt mutatja, az együttműködés valós gazdasági igényeken nyugszik.

A Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar dékánja, Prof. Dr. Éger János kifejtette, a kar törekvése, hogy a Munkaügyi Központtal szoros együttműködésben kapcsolatot alakítson ki a regionális munkaerőpiac minden szereplőjével, így szerezve információt a régió és a győri gazdasági térség felsőoktatási képzési igényeiről. A Győri Állás- és Szakképzési Börzére Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő ipari régiójában került sor. A további fejlődéshez pedig jelentős számban van igény jól képzett mérnökökre, informatikusokra, mérnöktanárokra, gazdasági, jogi és más végzettségű szakemberekre. Az egyetem folyamatosan figyelemmel kíséri a régió munkaerő piacának igényeit és oktatási, képzési szerkezetét rugalmasan igazítja a felmerülő igényekhez.

Ennek jegyében az elmúlt időszakban a Műszaki Tudományi Karon olyan új szakokon indult meg képzés, mint például a mechatronikai mérnöki, járműmérnöki, vagy logisztikai mérnöki. Ezekkel együtt a karon jelenleg tíz mérnöki, két informatikai és a műszaki szakoktatói BSc, valamint két osztatlan (öt éves), az építész és mérnök-tanár szakon indul minden szeptemberben képzés. A kar tizenöt szakot tartalmazó MSc szakstruktúrája olyan, hogy valamennyi BSc szakon végzett hallgatónk a BSc szakkal azonos, vagy ahhoz nagyon közel álló több MSc szakon folytathatja tanulmányait

Az egyetemen működő pályakövetési rendszer az elmúlt évekre kimutatta, hogy a Műszaki Tudományi Karon végzett mérnökök, informatikusok és mérnöktanárok nagyon rövid időn belül, a szakterületükön találnak munkát, s ebben az állásbörzének jelentős szerepe van, ahol a végzés előtt álló, diplomázó és végzett hallgatóink, továbbá minden érdeklődő terveinek, szakmai elképzeléseiknek megfelelő munkahelyet, a résztvevő vállalatok, cégek, intézmények pedig HR fejlesztési terveikkel összhangban, szakmai igényeiknek megfelelő kiváló munkatársakat találnak.

A rendezvény az Európai Unió és a magyar állam támogatásával, a „Járműipari Regionális Innovációs és Technológiai Tudáscentrum gazdasági, társadalmi szerepkörének fejlesztése a Széchenyi István Egyetem bázisán” című TÁMOP-4.1.1.F-13/1-2013-0001 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.