Tükröt mutat a városnak

Győr+
2014.11.29. 08:34

December első napjaiban megnyitják a Dunakapu teret a nagyközönség előtt, hiszen elkészült annak jelentős része – ám ez még nem jelenti a tér hivatalos átadását.

A felújítás alatt lévő térrel a lapunk megjelenésével egy időben ülésező győri közgyűlés is foglalkozik. Az önkormányzati beruházások jelenlegi helyzetéről szóló előterjesztésből kiderül, hogy a Káptalandomb 15. számú épület előtt kialakítottak egy kisebb közösségi teret tereplépcsőkkel és zöldterületekkel, és hasonló módon építették ki a Jedlik utca felőli oldalt is. A tér Kossuth Lajos híd felőli részén felépítettek egy különálló épületet, melyben akadálymentesített nyilvános illemhely, és két új elektromos trafó is helyet kapott. Az anyagból kiderül az is, hogy a háromszintes, 265 férőhelyes mélygarázs szerkezete elkészült, jelenleg szakipari munkákat végeznek a kivitelezők. Befejezéséhez közeledik a térfelszín burkolása, valamint a kiszolgáló létesítmények építése is. A mélygarázs várhatóan a jövő év tavaszára készül el. A Teleki László utcától az Újkapu utcáig húzódó Duna korzó felújítása viszont a tervek szerint még az év végéig véget ér. Az átmenő járműforgalom kizárásával a korzó sétálóutca funkciót kap a térhez illeszkedő térburkolattal, utcabútorokkal és új közvilágítással.

 

 

Szintén a Dunakapu térhez kapcsolódik egy másik napirendi pont. Valószínűleg igennel szavaznak a képviselők a Dunakapu tér Duna bástya előtti térrészére tervezett köztéri alkotás felállításáról. Mint ismert, az önkormányzat korábban ötletterv pályázatot írt ki olyan köztéri alkotás megtervezésére és megvalósítására, amely „időoszlop” jelképként művészi eszközökkel jeleníti meg a város múltját, jelenét, kifejezi annak jövőképét, és a mai kor köztéri művészetének formavilágával gazdagítja a történelmi belváros nevezetességeinek sorát. A meghívásos pályázatra Budahelyi Tibor Munkácsy-díjas, Pál Zoltán Munkácsy-díjas, valamint Sipos Marica és Lebó Ferenc szobrászművészek kaptak felkérést. Közülük Pál Zoltánt és Lebó Ferencet kérték fel szobortervük újragondolására, illetve továbbfejlesztésére. A két művész határidőre benyújtotta a kiegészítő anyagokat, amelyek alapján Pál Zoltán Pulzus című tervezetét ítélték a leginkább a tér természeti és épített környezetébe illőnek. A szobrász áfával együtt mintegy 21 millió forintért készíti el a köztéri alkotást, és bocsátja a város rendelkezésére. A művésszel még ez év végéig megkötik a vállalkozói szerződést, a Pulzus pedig várhatóan a jövő év júniusának végére készül el.

 

 

Pál Zoltán lapunk kérdésére elmondta, hosszasan vívódott, mire választ talált azokra a kérdésekre, amelyeket az önkormányzat pályázatában feltett, azaz, hogy a rómaiaktól az ifjúsági olimpiáig minden benne legyen az alkotásban. Végül a fizikához és a mechanikához nyúlt vissza, hiszen vallja, hogy mindenre vannak stabil válaszok, így született meg a négy méter átmérőjű kör alakú lencse ötlete, amely tulajdonképpen egy domború tükör – ami nem összegyűjti, hanem szétszórja a fényt – szembe fordítva a Káptalandombról levezető kis utcával. A forgatható alkotás egy pontból rálát a városra, és kicsit homályosan, torzítva, de minden kérdésre választ ad. Nemcsak tárgyi, filozófiai értelemben is tudja láttatni a folyó egyik és a másik partját is – jegyezte meg a művész, aki szerint a konzervatív jelentésén túl egy szobornak helymeghatározó szerepe is kell, hogy legyen, azaz találkozási pontot is kell jelentenie. Emellett a Pulzus a játékos embert is ki tudja szolgálni, hiszen például esküvői fotózás háttere is lehet majd.

A cikk a pénteki Győr+ Hetilapban jelent meg, a közgyűlésről ITT olvashatják tudósításunkat.


Szerző: Wurmbrant András

Fotó: Marcali Gábor, Látványterv