Győr+
2014.11.30. 12:46

Tudás és kreativitás – összecsapott a jövő mérnökgenerációja az Automotive Hungary kiállításon

Az autóipar Magyarország egyik leggyorsabban fejlődő gazdasági ága, s éppen ezért nagy szüksége van a szektornak tehetséges mérnökökre. A november elején az Automotive Hungary kiállításon megrendezett Techtogether mérnökhallgatói verseny és konferencia jó szolgálatot tett a vállalatoknak és a hallgatóknak egyaránt.

Magyarországon szép számmal vannak tehetséges fiatalok, csak teret kell adni a kibontakozásukhoz: a Techtoghether versenyen minden adott volt ahhoz, hogy a jövő mérnökgenerációja megmutassa tudását. A háromnapos programsorozatra olyan egyetemi járműépítő csapatok kaptak meghívót, amelyek tagjai más versenyeken már bizonyították rátermettségüket. A hallgatói teamek standjain a látogatók és kiállítók találkozhattak belső égésű motorral hajtott versenyautókkal, szuper-energiatakarékos modellel (3082 kilométer/liter fogyasztás), sűrített levegővel hajtott járgányokkal, többfunkciós egyedi kombájnokkal, s a sor hosszan folytatható. A résztvevő hallgatók az esemény alkalmával nemcsak arra kaptak lehetőséget, hogy bemutassák egész éves munkájukat, hanem arra is, hogy találkozzanak a vállalatok döntéshozóival. Többen úgy tértek haza, hogy elmondhatták: újabb szponzorral gazdagodtak.

A vállalatok feltett szándéka pedig az volt, hogy ezeknek a fiataloknak karrierlehetőséget kínáljanak választott szakmájukban. Mivel a hallgatói csapatok maguk végeznek el mindent, ami a munkájukhoz szükséges, így rendkívül vegyes az összetételük. Az autóipari vállalatok nemcsak a szorosan a járműiparhoz köthető szakmákból meríthettek, hiszen jelen voltak marketing- és közgazdász-hallgatók is.

A csapatok három nap megfeszített munkája után – helyezéstől függetlenül – örömmel távoztak. Olyan díjakkal térhettek haza, mint gyárlátogatás, tesztvezetés, szerszámkészlet, pénzjutalom, laborhozzáférés, valamint gyakornoki és diplomamunka-lehetőség.

Az eseménynek egyébként több győri kötődése is volt. A tizennyolc részt vevő csapatból három is a Széchenyi István Egyetemről érkezett, s a rendezvény programszervezője a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, a szakmai védnöke pedig a szintén helyi Járműipari Kutató Központ. Az esemény szervezője a szintén győri kötődésű járműipari szakportál, az Autopro.hu.

Szammer István, Autopro.hu ügyvezető igazgatója

Azért rendezzük meg jövőre is, mert a hallgatóknak és a vállalatoknak nincs sok lehetőségük a személyes találkozásra. Az a cél vezérel minket a Techtogether mérnökhallgatói verseny és konferencia megszervezésben, hogy olyan találkozót hozzunk létre, ahol mindegyik fél a legelőnyösebb oldaláról tud bemutatkozni a másiknak.

Nagy Anna, BME

A vállalatok mindig nyitottak azokra a hallgatókra, akik az egyetem mellett valami plusz, szakmájukhoz kötődő tevékenységet végeznek.

Kolossváry Tamás, Széchenyi István Egyetem

A Techtogether próbára tette a munkabírásunkat és a problémamegoldó képességünket. Ezek a tulajdonságok elengedhetetlenek egy profi mérnök számára, így aki magáénak tudhatja ezeket, könnyen talál magának megfelelő munkát.