Szól a rádió

Győr+
2014.12.01. 15:26

A rádiózás történetét bemutató kiállítás nyílt a PÁGISZ-ban.

A Győri Ipartestület által szervezett, december   1-5.  között látható tárlat a Magyar Rádiózás elmúlt 89 évét mutatja be. A megnyitó résztvevőit Hancz István, az ipartestület ügyvezetője köszöntötte, majd Radnóti Ákos alpolgármester méltatta a tárlatot. Mint mondta, a város számára fontosak azok az események, ahol történetünk, múltunk értékei kerülnek látható közelségbe, ezért azt kérte Hollenczer Lajos iskolaigazgatótól, hogy minél több diák tekinthesse meg a látványos kiállítást, hiszen legtöbben ezeket a tárgyakat esetleg csak fényképeken láthattuk. Hozzátette, érdekes tapasztalat a kiállított egykori, és mai készülékek összevetése, amely jól mutatja az elmúlt évtizedek technikai fejlődését is.

 

 

Az alpolgármester az ipartestület elismerését nyújtotta át Szemethy Róbert nyugalmazott híradás technikusnak, aki a kiállítás tárgyi eszközeihez nyújtott segítséget.

 

 

A rádiózás története a 19-ik századba nyúlik vissza, hiszen a rádióvevő ősének Hertz rezonátora tekinthető, amellyel 1887-88-ban kísérletben bizonyította az elektromágneses hullámok létezését. Ezt Marconi és Popov találmányai követték. Lee de Forest 1906-ban feltalálta a háromelektródás csövet, a triódát, mellyel tökéletesebb vevőkészüléket lehetett létrehozni. Így lehetővé vált, hogy a rádió ne csak jeleket, hanem emberi hangot is közvetítsen. Az első rádióműsort 1914-ben sugározták a belgiumi Lackenben, 1921-ben pedig Pittsburghben útjára indult az első rendszeres adás. Magyarországon a rádiózás Európában egyedülálló előzménnyel vette kezdetét, amely nem volt más, mint a Telefonhírmondó. Puskás Tivadar – a telefonközpont létrehozója – Budapesten 1893. február 15-én indította el a telefonhálózaton keresztüli hír- és műsorközlést. A magyar rádióműsor-szórás 1925. december 1-jén hivatalosan is megindult, aminek előre látható következménye volt, hogy a drótnélküli rádió hamarosan vetélytársa lett a telefonhírmondónak, majd háttérbe is szorította. A rádiókészülékeket a néprádió-akció terjesztette el a magyar lakosság körében. Innen pedig elindult az a sikertörténet, amely mind a mai napig, vagyis a digitális rádiózás koráig tart. A kiállítás ezeket a korszakokat eleveníti fel a rádiózás történetén keresztül.

 

 

Ha már a rádiózás technikai fejlődésénél tartunk, hallgassa a Győr Plusz Rádiót interneten ide kattintva!

 

Papp Zsolt
Fotó: Marcali Gábor