Győrben koncertezik a 100 Tagú Cigányzenekar

Győr+
2014.12.07. 08:15

Különleges ünnepi koncertet hoz a 100 Tagú Cigányzenekar december 29-én a Richter Terembe.

A fellépés apropóját adja, hogy a Magyar Örökség-díjas együttest a Hungarikumok Gyűjteményébe választották. „Komoly mérföldkő ez az elismerés a pályafutásunkban, boldogok és büszkék vagyunk. A 100 Tagú Cigányzenekar Országos Kulturális és Közművelődési Egyesület munkássága elválaszthatatlan, egybeforrt a magyar kultúrával, történelemmel, zenével” – mondta Horváth Jenő művészeti vezető. A jövőre harmincéves együttes által játszott zene stílusban, fordulataiban magában hordozza, őrzi az eredeti verbunkos stílust, s a klasszikus zenét ötvözi a hagyományos cigányzenével, a magyar nótával és a népdallal. Horváth Jenő hangsúlyozta, nem csak egyszerűen lejátsszák a műveket, hanem beszél a hangszer a kezükben. Hozzátette, az érzelmi többlet különlegessé teszi a cigány származású muzsikust a más, csak klasszikus zenét játszóktól. Példaként Hubay Jenő Hullámzó Balatonját hozta, mely egy csodálatos tájleírás, a hallgató szinte maga előtt látja a fodrozódó vizet, a hullámzó nádast.

Városunkban visszatérő vendég a zenekar, idén kuriózumként elhozzák például Hector Berlioz Rákóczi-indulóját. A magyar motívumokkal tűzdelt mű nagyon nehéz, komplex, kihívást ad az együttesnek, mely jelenleg összesen 140 tagból áll.

A zenekar folyamatosan turnézik külföldön, a közelmúltban érkeztek haza Triesztből, „az 1400 férőhelyes terembe be kellett még tenni még 100 pótszéket, rengetegen voltak kíváncsiak ránk. Külföldön és idehaza is mindig figyelem a közönséget. Azt látom, hogy más országokban a fiatalok is eljönnek, a nagyszülők elhozzák az unokákat, itthon azonban főként csak a középkorosztály, illetve az idősebbek vesznek részt a koncerteinken, ami szomorú, hiszen a zenének nevelő hatása van” – tette hozzá Horváth Jenő.

 

(X)