Közös célok és kapcsolódási pontok

Együttműködési megállapodást írt alá az MCC és az SZE

Fotó: a szerző felvétele
Németh Boglárka
2021.09.13. 15:55

Dr. Szalay Zoltán az MCC főigazgatója és Dr. Baranyi Péter a Széchenyi István Egyetem rektora, továbbá Dr. Filep Bálint, az egyetem elnöke írták alá a megállapodást.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozó központ idén ősztől indított képzéseket. A központban általános és középiskolások, valamint egyetemisták is tanulhatnak. A győri tehetségközpont az egykori Hotel Konferencia épületében működik. Az egyetemisták itt is laknak, az itt tanuló diákok képzése is itt zajlik.

Néhány terem már berendezve várja az MCC-s diákokat. Ma a Győr+ Média is betekinthetett többek között a nyelvkurzus helyszíneire. Az MCC központjában ma bejelentették, hogy hosszú távú együttműködés lesz mostantól az egyetem és az MCC között. A sajtótájékoztatón Dr. Szalay Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium elnök-főigazgatója elmondta: ő maga is a győri Széchenyi István Egyetemre felvételizne, ha abban a korban lenne, hiszen ez az intézmény ma a magyar felsőoktatási paletta egyik fénylő csillaga. A főigazgató arról is beszélt, hogy az MCC képzései a SZE képzéseit fogják majd kiegészíteni plusz lehetőségekkel a cél pedig, hogy összefogva a diákokat a legjobbá tegyék. Emellett az is fontos, hogy közösen találják meg a tehetségeket.

Dr. Fekete Dávid, MCC Győri Központjának elnöke

Dr. Fekete Dávid, az MCC győri központjának elnöke arról beszélt, hogy az MCC egy kapcsolódási pont minden szemszögből nézve, hiszen mindkét intézmény hasonló célokat vall. Az elnök hozzátette: a múlt hétvégén lezajlott az általános iskolások felvételije, az egyetemisták már gólyatáborban is jártak, a középiskolások pedig már érdekes előadásokat is meghallgathattak.

Dr. Baranyi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora a sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy kivételes együttműködésről van szó, melynek lényege, hogy a gyermekekben idő előtt felébresszék az érdeklődést. A rektor Japánt hozta példának, ahol a gyerekek más egész kiskorban találkoznak a robotokkal, ezáltal megelőzik korukat, tehát amire a munka világába kerülnek, már tisztában lesznek a technológiával. Az MCC és az egyetem együttműködésének is ez a célja, hogy minél fiatalabb korban felmérhessék a diákok saját maguk, hogy mi is érdekli őket és ebben fejlődni is tudjanak.

Dőry Tibor, a Menedzsment Campus vezetője is felszólalt az eseményen, aki szintén örül annak, hogy már Győrben is van MCC. A Mobilis vezetője elmondta: akkor lesznek innovációk, ha minél fiatalabban találkoznak a diákok a technológiával. Szerinte fontos, hogy a kísérletezés alkotássá és tehetséggondozássá váljon.

A Mathias Corvinus Collegium 25 éve magánalapítványként kezdte munkáját, tavaly azonban az országgyűlés jelentős állami támogatásról döntött, így országszerte tudnak a képzéseik segítségével a tehetséggondozással foglalkozni. Az MCC az országban 14, míg a Kárpát medencében 23 településen rendelkezik oktatási központtal. Győrben több, mint 100 tehetség képzése zajlik, a központ felújítása pedig folyamatban van.

Az eseményen a Győr+ Televízió forgatott:

Kapcsolódó témák: #Győr |