Győr+
2014.12.11. 12:17

Az épített akadálymentes környezet jövőjéért

Az akadálymentesség és az egyenlő esélyű hozzáférés tudásanyagának elsajátítása a szakemberek és az átlagember számára is kiemelkedő jelentőségű. A regisztrált fogyatékos személyek és az időskorúak számának jelentős növekedésével, valamint a kisgyermekesek, megváltozott munkaképességűek segítésének szempontjait előtérbe helyezve egyre nagyobb az igény a társadalmi szintű szemléletváltásra. Az akadálymentesség és egyenlő hozzáférés fontossága tudatosításának egyik előfeltétele és eszköze a megfelelő képzési háttér megteremtése az új szempontok mindennapi oktatásba történő beépítésével.

Ezt felismerve nyújtotta be a Széchenyi István Egyetem pályázatát az Új Széchenyi Terv keretében, mely 2012 őszén támogatást nyert. A 2014 decemberében záruló, öt képzési szemeszteren át tartó projektnek köszönhetően a járműgépész, az építőmérnök és építészmérnök szakokon az egyetemes és akadálymentes tervezés témakörét felölelő tananyagokkal ismerkedhettek meg a diákok. A projekt keretében több mint 600 hallgató kapott olyan hiánypótló képzést, mely korábban nem létezett Magyarországon.

Az egyetem kiemelt fontosságúnak tartja az akadálymentesség és egyetemes tervezés szempontjainak megismertetését a hallgatókkal, ezért a projekt keretében oktatott tantárgyak bekerültek az egyetem képzési programjába is. Az intézmény hosszú távon meg kívánja tartani a képzési programjában a projekt által elindított képzéseket, melyeket a hallgatók továbbra is szabadon választható tárgyként vehetnek fel.

„Az épített akadálymentes környezet jövőjéért” című projekt (projektazonosító TÁMOP-5.4.6.A-12/2-2012-0027) az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 19.742.812 Ft támogatással valósult meg.