Népi hangszerből hungarikum

Győr+
2014.12.11. 14:42

Dr. Szabó János győri tárogatóművész is örömmel értesült az ősi hangszer minősítéséről.

A honfoglaló magyarok hozták magukkal azt az ősi magyar hangszert, melyet a napokban az új összetételű Hungarikum Bizottság hungarikumnak nyilvánított. Ez a hangszer pedig nem más, mint a tárogató, melyet egyedi hangzása és különleges hangszíne miatt a magyar lélek hangjaként is emlegetnek. A közlemény kiadását követően portálunk sem tétlenkedett, a Győr Plusz felkereste az ügyvédként is elismert dr. Szabó Jánost, aki tárogatóművészként többször feltűnik városi ünnepségeken is. A művész Rákóczi korabeli főtiszti ruhában nyitott ajtót, hogy miért, az cikkünkből kiderül!

 

„Egy tárogató ülve és kottából nem játszik” – kezdte beszélgetésünket az ősi hangszer megszólaltatója. Dr. Szabó János 20 éve zenél tárogatón, kezdetben négy éven keresztül a fővárosban tanulta ki a hangszer fortélyait, később egy férfikart is szervezett a tárogató mellé. Nem meglepő, hogy a hangszer történelmét is szívesen felidézi. „A kuruc korban, és az azt lezáró Rákóczi szabadságharc idején vált igazán népszerűvé a hangszer, ezért a zenei repertoár is ebből a korból táplálkozik. Érdekesség, hogy akkor minden kuruc ezred rendelkezett külön tárogatóval. 1946-ban népi hangszerré nyilvánították, de a szocializmus idején nem volt tanácsos elővenni, hiszen Rákosi irredenta hangszernek titulálta” – magyarázta a históriát vendéglátónk. „Később, mikor a ’80-as években a szocializmus eresztékei kezdtek lazulni, akkor újra előkerült, most pedig reneszánszát éli, 2014-ben új fejezet kezdődött a tárogató történetében. Külsőségeiben, elismertségében, és megjelenésében az a tény, hogy hungarikummá vált mindenképpen fordulópontnak számít!” – tette hozzá.

Dr. Szabó János portálunknak úgy fogalmazott, hogy hosszú és kemény harc eredménye az, hogy hungarikum lett a tárogatóból. A művész így még nagyobb szeretettel készül az ünnepekre és még egy jelentős eseményre, 2015 júliusában ugyanis hazánkban rendezik a tárogató világtalálkozót, melyen természetesen a győri művész is képviseli városunkat.

Csapucha Adrienn