Magasabb szinten van a megye gazdasága, mint a válság előtt

Győr+
2014.12.12. 12:36

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Lapcom Zrt. gondozásában megjelent a Presztízs Magazin TOP 100 különszáma. A kiadványban a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága az értékesítés nettó árbevétele alapján a megye TOP 100 vállalkozását rendezte sorba. Valamennyi mutató alapján az Audi Hungaria Motor Kft. került az első helyre.

Büszkék lehetünk a megye gazdasági teljesítményére, Győr-Moson-Sopron megye gazdasága magasabb szinten áll, mint a 2008-ban kitört válság előtt – jelentette ki Mihalicz Antal, a kamara elnöke a kiadvány ünnepélyes prezentációján.

Ezt erősítette meg dr. Horváth Szabolcs, a NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adóigazgatóságának vezetője is, aki a sajtótájékoztatón elmondta, a TOP 100 vállalkozás nettó árbevétele az előző évhez képest 7,2 százalékkal bővült.

Dr. Horváth Szabolcs kifejtette, Győr-Moson-Sopron megye legnagyobb vállalkozásai jellemzően feldolgozóipari tevékenységet végeznek, ide tartozik a járműipar is. A TOP 100 társaságból hatvanan ezen a területen tevékenykednek. Ezt követi a kereskedelem, amelyet tizenheten folytatnak. Az építőipar és szállítás, raktározás ágazatokat öt-öt vállalat képviseli.

A TOP 100-as lista mellett három TOP 50-es is helyet kapott a kiadványban. Külön rangsorolták a cégeket adózás előtti eredmény, saját tőke és foglalkoztatott létszám alapján.

A megye legnagyobb vállalkozásai körében egyre nagyobb a nyilvánosságot vállalók aránya – jelentette ki a NAV megyei igazgatója. Horváth Szabolcs elmondta, minden céget egyedileg kértek meg az adótitok felmentése alól. Ezek alapján is összeállt egy adatsor. A cégek 85 százaléka vállalta, hogy mennyi a nettó árbevétele. Adózás előtti eredményéről 80 százalék közölt publikus adatokat, míg saját tőkéjének nagyságáról a cégek 94 százaléka nyilatkozott.

Íme az egyes kategóriák dobogósai:

Nettó árbevétel TOP 100: 1. Audi Hungaria Motor Kft., 2. SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt., 3. E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.

Adózás előtti eredmény TOP 50: 1. Audi Hungaria Motor Kft., 2. Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft., 3. E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.

Átlagos foglalkoztatott létszám TOP 50: 1. Audi Hungaria Motor Kft., 2. Pannon-Work Iskolaszövetkezet, 3. Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.