Ismét doktorhalak érkeztek a Füles Bástyába

Győr+
2014.12.14. 10:43

A Belváros szívében található a győri állatkert belvárosi terráriumháza, a Füles Bástya. A kazamata bemutatóterme eddig is igazán interaktív szórakozást nyújtott kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hiszen itt az egzotikus fajokat nem csupán megcsodálni lehet, hanem némelyüket a kezükbe is foghatják a vállalkozó szelleműek. Mivel állatsimogató után a látogatók másik kedvenc időtöltése a „halmanikűr”., ezért a héten bővítették a doktorhalak állományát, közel 100 apró uszonyos doktor érkezett. Medencénkbe bárki beleteheti kezét, melyet a kis gyógyítók örömmel kezdenek csipegetni.

A Garra rufa vagy más néven közönséges doktorhal Eurázsiában, Törökország, Szíria, Irán és Irak meleg vizű forrásaiban honos. Hogyan is lettek ezek a kis élőlények doktorok? A termálpatakokban uralkodó planktonhiány arra késztette a halakat, hogy más fehérjeforrásokat keressenek táplálékul, ezért a vizekbe merészkedő emlősállatok bőrét kezdték el rágni. Napjainkban a Garra rufákat gyógyhalas kezelésre is használják. Ezért is nevezik őket „doktorhalaknak”. Pikkelysömört és más egyéb bőrbetegségeket (akne, ekcéma, narancsbőr) kezelnek velük. A halak falatozás közben nemcsak a felesleges hámréteget távolítják el, hanem enzimet tartalmazó váladékot (dithranol) is fecskendeznek a bőrbe, amely elősegítheti a gyógyulást.

Érkezésük óta folyamatosan rendelnek a kis doktorok. Bizonyított, hogy a módszer kíméletes és fájdalommentes, legfeljebb csiklandozáshoz hasonló érzés érezhető, számolnak be a Füles Bástya munkatársai.

 

Kép és szöveg: XANTUS-ÁLLATKERT