La Fontaine meséiből léptek elő a bábok

Győr+
2014.12.13. 10:23

Rendhagyó előadást tűzött műsorára a Vaskakas Bábszínház vasárnap: a Színház- és Filmművészeti Egyetem öt harmadéves bábrendező hallgatója La Fontaine meséiből válogatott a győri gyerekeknek. Nyolc állatos történet elevenedik meg a Vaskakas színészei segítségével, például A macska és a verebek, Az oroszlán meg a szúnyog és Az aranytojást tojó tyúk. Jean de La Fontaine meséi a halála óta eltelt több mint három évszázadban mit sem veszítettek népszerűségükből – az egyszerűségükben nagyszerű történetek számos generáció számára szolgáltak szórakoztató okulásul.

A diákok előadása klasszikus slágerekre készült, úgynevezett etűddramaturgiával, nincs egy kerek egész története, hanem egymás után hangzik el a nyolc mese, melyek villámtréfa-szerű történetek, La Fontaine-re jellemzően mindegyik egy-egy negatív emberi tulajdonságot karikíroz ki. A Boráros Szilárd által tervezett bábok papírból készültek, így olyanok, mintha a meséből léptek volna elő.

A rendezőknek ez az első kőszínházi, illetve külsős munkájuk, elmondták, klassz megismerni egy egész színház társulatát, akik ráadásul nagy örömmel fogadták őket. „Nekünk újdonságot jelent, hogy színházi infrastruktúra segíti a munkánkat; a próbák szervezését, a kellékek beszerzését nem magunknak kell csinálni, ahogy az egyetemen megszoktuk” – tették hozzá a fiatalok.

A La Fontaine-mesék rendezői: Lázár Helga, Markó Róbert, Szenteczki Zita, Szilágyi Bálint és Varsányi Péter.

Szerző: Zoljánszky Alexandra