Év elején tárgyalhatja a MOB közgyűlése a budapesti olimpiarendezés ügyét

Győr+
2014.12.12. 14:31

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként javaslatot tesz a MOB elnökségének, hogy a testület februárban tárgyalja meg a budapesti olimpiai pályázat gondolatát.

A tervek szerint a Magyar Olimpiai Bizottság 2015. február 6-án rendkívüli közgyűlésen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elfogadott Agenda 2020 reformprogram alapján tárgyalja meg a budapesti olimpiai pályázat gondolatát. „A gigaolimpiák ideje lejárt, a gazdaságos olimpia koncepciója történelmi esélyt jelent Magyarországnak és Közép-Európának” – fogalmazott a MOB első embere.

„A kisebb és olcsóbb olimpia, az országon belüli több helyszín, a több országos rendezés, az elmúlt 10 év és a következő 10 év infrastruktúrafejlesztési, közlekedésfejlesztési és sportlétesítmény beruházásai reális céllá tehetik a budapesti olimpia gondolatát. Ezek a változások megteremtik annak lehetőségét, hogy egész Magyarország nyerhessen az olimpiával és olimpiát rendezzen. Egy esetleges budapesti olimpia mint központi helyszín mellett a vidéki városok, mint például Győr, Veszprém, Debrecen, Szeged, Gödöllő, Miskolc-Diósgyőr, Szombathely, Székesfehérvár is szerepet kaphatnak.” – mutatott rá. A MOB.hu beszámolója szerint a szervezet megvizsgálja annak lehetőségét is, hogy a budapesti kandidálás esetén Magyarország számolhat-e a környező országokkal, mint társhelyszínekkel.

A MOB hivatalos weboldalának tájékoztatása szerint a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke éppen azért kezdeményezte az Olimpiai Védnöki Testület létrehozását, hogy annak keretében a magyar sport- és gazdasági élet fontos szereplői ajánlásaikkal, tanácsaikkal, javaslataikkal segítsék a párbeszédet, a megalapozott és körültekintő döntéshozatalt. Borkai Zsolt azt is elmondta, szeretné, ha az emberek nem politikai hovatartozásuk alapján formálnának véleményt az olimpiarendezésről, hanem politikai oldaltól függetlenül felsorakoznának az ügy mögé. Ennek érdekében társadalmi párbeszédet kezdeményez, mely során higgadtan meg lehetne vitatni az érveket és az ellenérveket.

 

A teljes cikk itt olvasható.

 

Kép: illusztráció – O. Jakócs Péter