Szimbólumok díszítik a felújított tornyot

Győr+
2014.12.19. 07:11

Az épület fehér alapszínt és helyenként sávokban szürke díszítést kapott.

 

Lassan befejeződnek a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság homlokzat felújítási munkálatai, amely a főépületet, a szertárakat és a tömlőszárító toronyként funkcionáló épületrészeket érinti.

A tömlőszárító torony fiatalos, kreatív díszítő festését Szabadvári Attila, győri származású fiatal képzőművész tervezte és készítette, aki ezzel támogatta megyénkben a katasztrófavédelem munkáját.

Szabadvári Attila elmondta, hogy szeret a fallal, falfestményekkel foglalkozni, ezért is érezte fontosnak megtervezni a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tömlőszárító tornyának díszítő festését, mindemellett a tisztelet és a megbecsülés is legalább olyan fontos számára a katasztrófavédelem dolgozói iránt.

Az elkészített grafikai terv szimbólumokra épül. A vaskakas szimbolizálja a városért küzdőket, valamint a legendán túl a hősiességet is jelenti, hiszen a tűzoltók bátor hősök, akik nap, mint nap kockáztatják életüket másokért. A vaskakas előtt megjelenik a városháza sziluettje, mely a központot, valamint a megye keleti felét szimbolizálja Győr város szimbóluma mellett. A torony túlsó felén a soproni tűztorony található, mint a „hűség városának” szimbóluma és ezzel a megye nyugati részét is jelképezi. Győrt és Sopront egy híd köti össze, amely a Mosoni-Dunán ível át, visszautalva a régi Moson vármegyére, így a híd Győr-Moson-Sopron Megyén túl az összekötő utat, utakat is szimbolizálja. Az utak, vizek fontos szerepet játszanak a katasztrófavédelem feladatellátása során. Az elmúlt években, ennek jelentősége előtérbe került, erősödött, ezért változik át a két város sziluettje a tornyon lefelé haladva vízzé, folyóvá. A soproni tűztorony kék színe mögött megjelenik Szent Flórián zászlaja és dézsája, mint a tűzoltás jelképe. A győri városháza tornya, valamint a soproni tűztorony közötti híd a kapcsolatokat jelképezi, középen pedig a katasztrófavédelem logója a hidak, városok, utak, vizek fölötti irányítást, a feladatellátást szimbolizálja.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság objektuma ezzel a felújítással egy emblematikus épülete lett nemcsak Győr városának, hanem a megyének is.