Megnyílt a győri uszoda

Győr+
2014.12.20. 17:29

Az Aqua Sportközpont átadóján a vizes sportokhoz kötődő győri egyesületek sportolói mellett számos olimpiai bajnokkal is találkozhattunk.

Borkai Zsolt polgármester avató beszédében úgy fogalmazott, egy régi álom vált valóra az ötven méteres versenymedencét magában foglaló létesítmény megépülésével, ami egy széleskörű összefogás eredményeként valósulhatott meg.

 

 

A polgármester köszönetet mondott a Magyar Államnak a támogatásért, és mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy az álom valósággá váljon. Borkai Zsolt reményét fejezte ki, hogy minél többen használják majd az uszodát, sok gyerek tanul majd meg itt úszni, és kemény munka árán néhányukból egy új Hosszú Katinka, vagy Gyurta Dániel válik.

 

 

Kiss Norbert sportért felelős helyettes államtitkár kiemelte, Győrben egy olyan létesítmény jött létre, amely hozzájárul a kormányzat célkitűzéseihez, hozzájárul egy egészséges, sportos generáció felnövekvéséhez. Hozzátette, a most átadott uszoda egy huszonegyedik századi sportkomplexum.

 

 

Bogisich Ferenc a győri Qualitatíve Production Gépipari és Kereskedelemi Zrt. (QP Zrt.) vezérigazgatója köszönetet mondott a városnak azért, hogy névadó szponzora lehet a 2017-es olimpiai fesztivál elsőként elkészült létesítményének. „Köszönet azért, hogy Győr kedvező gazdasági környezetet teremt a vállalkozások számára, és ez által lehetőség nyílik arra is, hogy a cégek aktív szerepet vállaljanak a társadalmi felelősségvállalás terén is.” A vezérigazgató bejelentette, az uszoda neve Aqua Sportközpont, amely jól tükrözi annak funkcióját, egyben a felirat egy kiemeléssel tartalmazza a névszponzor cég nevének logóját is.

 

 

„A világ sok uszodájában jártam már, és bátran mondhatom, hogy a győri a legjobbak közé tartozik.” – jelentette ki Gyurta Dániel, olimpiai bajnok úszó, aki hozzátette, nem véletlen, hogy már most számos csapat bejelentkezett ide edzőtáborozni, és az sem véletlen, hogy jövőre már olimpiai kvalifikációs lehetőséget biztosító versenyt rendeznek itt.

 

 

Csay Renáta világbajnok győri maratoni kajakos kiemelte, ez a létesítmény nem csak az úszóknak, vízilabdázóknak, szinkronúszóknak ad komoly lehetőséget, de a többi sportág felkészülését is jól szolgálja, és a tömegsport számára is kitűnő otthont biztosít.

 

 

„Tudom, hogy Győrben nagyszerű létesítmények találhatók a szárazföldi sportok számára, és nagy öröm számomra, hogy most már a vizes sportok is egy csodálatos otthonra leltek.” – tette hozzá Biros Péter olimpiai bajnok vízilabdázó.

 

 

A köszöntő beszédek után a sport kapta a főszerepet. Elsőként a Győri Vízisport Egyesület szinkronúszói adtak látványos bemutatót, majd egy rendhagyó vízilabda mérkőzés kezdődött. A csapatok olyan személyiségeket vonultattak fel, mint Biros Péter, Hosnyánszky Norbert, Kisteleki Dóra, Takács Orsolya, de a vízilabdázók mellett vízre szállt több más sportág kiválósága is, Kammerer Zoltán például kapusként mutatkozott be.

 

 

„Tévén keresztül könnyebbnek tűnt.” – summázta tapasztalatait az olimpiai bajnok kajakos. Benedek Tibor szövetségi kapitány ezúttal is edzőként tevékenykedett a mérkőzésen.

 

 

A megnyitón a közönség egy látványos úszóversenyt is láthatott, hiszen a váltóban olyan személyiségek is vízbe ugrottak, mint Jakabos Zsuzsanna, Gyurta Dániel, Güttler Károly, és Takács Krisztián. A neves úszók mellett persze a jövő reménységei és a szeniorok is szerephez jutottak, mutatva ezzel, hogy az úszás, ahogy az új győri uszoda is, minden korosztályé.

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter, Marcali Gábor