Karácsony a Biblia földjén

Győr+
2014.12.23. 14:28

Izrael maga az élő történelemkönyv. Ott született Jézus Krisztus, ott nőtt fel, ott feszítették keresztre. Hogyan ünneplik a Szentföldön a karácsonyt, Jézus születésnapját? – egyebek mellett erről is kérdeztük dr. Nagy Andort, Magyarország izraeli nagykövetét, aki Farádról származik, Győrben, a Révai-gimnáziumban érettségizett, több cikluson át volt országgyűlési képviselő, az első Orbán-kormány alatt pedig a miniszterelnök kabinetfőnöke.

Nagykövet úr, hol karácsonyozik, Izraelben vagy Magyarországon?

A családommal Magyarországon töltöm az ünnepeket, majd január elején utazom vissza állomáshelyemre.

 

Hazalátogat a Kisalföldre is?

Jó lenne, de mivel kicsik a gyerekeim, inkább a Győrben élő édesanyám, húgom és öcsém látogat meg bennünket budapesti otthonunkba. Ilyenkor összejövünk vagy húszan. A farádi rokonokra is sort kerítünk majd, ha nem is karácsonykor.

 

Egy éve nevezték ki izraeli nagykövetnek, Tel Avivban dolgozik. Bizonyára sok mindent megismert már, mekkora ünnep a karácsony Izraelben?

A karácsony nincs jelen Izrael mindennapjaiban, mivel a zsidó emberek nem karácsonyoznak, ők a Hanukát ünneplik. A két ünnepben az a közös, hogy ajándékokat adnak az emberek szeretteiknek. Vannak persze Izraelnek olyan részei, Tel Aviv Yafo, Haifa, Nazaret, ahol viszonylag sok olyan palesztin él, akik keresztény vallásúak, ők természetesen megünneplik karácsonyt. Csakúgy, mint Betlehemben, ahol Jézus született, és a keresztények számára kultikus hely. Itt a város főterén felállítottak advent első vasárnapja előtt egy óriási karácsonyfát, amit fel is díszítettek. Ez arra emlékeztet, ami nálunk a Parlament előtt van. Különös érzés ez Betlehemben, hiszen itt adventben is elég meleg van. A főtéren rendeztek egy jótékony célú vásárt is, amin Magyarország is megjelent, Betlehem testvérvárosa, Kalocsa révén. Ezen a vásáron a magyar nagykövetség is segített abban, hogy olyan árukat lehessen eladni, aminek a bevételéből rászoruló gyermekeket támogatnak.

 

 

Izraelben nagyon jelentős a vallási turizmus. Karácsonykor is sokan felkeresik?

Egész évben nagyon sok a turista Izraelben, kivéve karácsonyt. Az családi ünnep, az emberek a világban ilyenkor otthon ünnepelnek.

 

Aki járt már Kínában, tapasztalhatta, bár a buddhizmus nem ismeri a karácsonyt, kereskedelmi célzattal próbálják népszerűsíteni, főleg a nagy áruházakban állítanak fenyőfákat, s az embereket vásárlásra próbálják ösztökélni. Vannak ennek jelei Izraelben?

Izraelben nagyon sok orosz bevándorló él, a nyolcmilliós lakosságból 1,2 millió orosz ajkú, s házasságok révén közöttük keresztények is akadnak. Így amikor a követségen Mikulás-ünnepséget rendeztünk az itt dolgozók gyermekeinek, az ünnepséghez szükséges télapó-kellékeket Betlehemben és orosz üzletükben tudtuk beszerezni. Azért ott, mert hangulatában és ajándékok formájában ott jelen van, izraeli üzletekben pedig egyáltalán nincs, mert az ő kultúrájuknak nem része ez.

 

Izraelben több százezres magyar ajkú közösség él. Akik kivándoroltak, de Magyarországon megünnepelték a karácsonyt, Izraelben is megtartják?

Ismerek olyan családokat Izraelben, akik állítanak karácsonyfát, azt mondják, azért, mert így nőttek fel, ez azonban természetesen nem tipikus. Mint ahogy több olyan Izraelben élő emigráns magyar család is van, aki ilyenkor visszalátogat Magyarországra, hogy az itt maradt rokonokkal töltsék az ünnepet.


Izrael és a Közel-Kelet sajnos nagyon régóta válsággóc. Mit gondol, mennyire lesz nyugodt az idei keresztény és zsidó ünnep, a karácsony és a hanuka?

Aki figyeli a híradásokat, tudja, pár hete halt meg egy palesztin miniszter. Nem lehet tudni, ez milyen reakciókat vált ki a palesztinokból. Ez a világ itt tele van konfliktusokkal, olyan, mint egy puskaporral teli hordó, amit a szikra bármikor belobbanthat. Mindkét oldalon sok a feszültség, mindkét nép békét akar. A cél megfogalmazásával nincs baj, a hogyan már nehezebben kivitelezhető.

 

Egy éve nagykövet Tel Avivban. Milyen volt ez az év?

Ebben az országban egyik napról a másikra teljesen váratlan dolgok történhetnek. Sajnos egy háborút is átéltünk, Izrael történetének leghosszabb, ötvennapos háborúja volt, amikor Gázából rakétákkal lőtték Izraelt, amire az izraeliek bevonultak Gázába. Sokszor ébredtünk a szirénák hangjára, ami elég borzalmas tud lenni, hát még az, ha valaki a szeretteit is elveszíti egy háborúban.

 

Koloszár Tamás