Borbás Marcsi: „Nem kellenek nagy dolgok a boldogsághoz”

Győr+
2014.12.29. 16:46

„Az első iskolai szereplésemen elsírtam magam, nem gondoltam volna, hogy egyszer képernyőre kerülök” – árulta el Borbás Marcsi televíziós műsorvezető, Magyarország gasztroangyala, aki Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő vendége volt a legutóbbi Szabadhegyi Találkozások sorozatban.

Borbás Marcsi egy alföldi kis faluban, Madarason nőtt fel, biológia-földrajz, illetve művelődésszervező szakon végzett, végül soha nem dolgozott tanárként. 26 évesen kezdte a szakmát a Magyar Televíziónál, ami késeinek számít, „pedig szerintem nem lehet jó televíziós az, akinek nincs megfelelő mennyiségű lelki sebe és tapasztalata. A tévés olyan, mint egy stewardess, az a dolga, hogy a vele szemben lévőt a lehető legtisztességesebben megmutassa a nézőknek. Aki úgy gondolkodik, hogy ez a szakma róla szól, azokat mind elbocsátanám” – mondta el véleményét és hozzátette, a tévé legfontosabb feladata az érzelmi nevelés lenne.

 

 

A népszerű televíziós személyiségnek mindig az aktuális műsora a kedvence, ám a Főtér örök szerelem marad, ott találta meg a hangját, önmagát. 2002-ben aztán átigazolt az akkor alakult Hír TV-hez, mert a kormányváltás után azt mondták neki: „elég volt ebből a magyarkodásból”. Az új csatornán soha nem szerepelt politikai műsorban, azt mondja, az ilyesmi külön kategória, ő nagyon érzelmes, nem alkalmas rá. 2011-ben aztán visszatért a Magyar Televízióhoz, mert a Hír TV-nek nem volt szüksége több olyan műsorra, ami nem politikai. Az itt indult Gasztroangyal a televízió egyik legnépszerűbb műsora. Nem főző-, hanem életszeretet-műsor, főként a szemléletformálásról szól. „Nem kellenek nagy dolgok a boldogsághoz, örömet okoz például együtt főzni, enni valakivel, hogy a kertben elvetettem egy zacskó magot, majd leszüretelem róla a termést, amit egész nyáron eszünk és sorolhatnám. Arról szól, hogy egy nőnek miként kellene élnie ebben a világban, hiszen az, hogy milyen lesz a család, az rajtunk, nőkön múlik. Nem mentem fel ezzel a férfiakat, de nekünk kell először is klasszikus értelemben nőnek lenni, utána lehet másokra mutogatni” – hangsúlyozta. Borbás Marcsi férje dramaturg, együtt dolgoznak, a közös munka kezdetén voltak azonban villámok közöttük, de „össze kell csiszolódni, az nem megoldás, hogy állandóan odébb állunk”. Férje gyakran mondogatja viccesen, egy vesztese van az országban a műsornak, ő maga, hiszen Marcsi a műsor kezdete óta már csak vasárnaponként főz otthon. A forgatások során pedig 8-10-féle ételt kell megkóstolnia, így utána csak nyers salátákat fogyaszt, és próbálja a férjét meggyőzni, hogy ő is azt egye. Beszélt arról is, a bolti késztermékek helyett otthon maga készít el szinte mindent, s van egy kis fűszerkertje is. Néhány praktikát is elárult a közönségnek, ha orvosi zsálya, lestyán, kakukkfű és oregánó van otthon, akkor a fűszerezés és az egészségmegőrzés, gyógyítás is megoldható a kertből, akár egy dézsából is.

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Marcali Gábor