Ma van Vízkereszt ünnepe

Győr+
2015.01.06. 09:49

Január 6. Vízkereszt vagy háromkirályok napja a karácsonyi ünnepkör zárónapja és a farsang kezdete. Újkori hagyomány szerint ezen a napon bontjuk le a karácsonyfát.

Van olyan ország, ahol nem decemberben, hanem ma kapják a gyerekek a karácsonyi ajándékokat. Olaszországban Befana, a jóságos boszorkány, néhol pedig Babbo Natale viszi a gyerekeknek a meglepetést. Spanyolországban a napkeleti bölcsek, Portugáliában O Pai Natal örvendezteti meg a gyerekeket meglepetéseivel.

 

 

A nyugati egyházakban három eseményt ünnepelnek január 6-án: a napkeleti bölcsek vagy a hagyomány szerint háromkirályok (Gáspár, Menyhért és Boldizsár) látogatását a gyermek Jézusnál, Jézus megkeresztelkedését a Jordán folyóban, valamint az általa véghezvitt első csodát a kánai menyegzőn.

A vízkereszt kiemelt ünnep a katolikus egyház életében, ekkor kezdődik a házszentelés időszaka. A templomokban vizet szentelnek, s ebből a hívek hazavihetnek valamennyit. A házszentelés szertartása során a pap szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat, valamint az épületben lakókat, dolgozókat is.

Régebben otthon a szenteltvízzel megitatták az állatokat, hogy ne legyenek az év folyamán betegek, vagy az emberek magukra locsolták, betegségek vagy rontás ellen. Egyes helyeken a ház földjét is meglocsolták, hogy áldás legyen a házon.

A Győri Nagyboldogasszony-székesegyházban 18 órakor kezdődik az ünnepi szentmise.

 

Fotó: O. Jakócs Péter, illusztráció