Romantika és partnerség: ismét a Richter Teremben dirigál Gilbert Varga

Győr+
2015.01.11. 12:21

Különleges programmal várja a zenebarátokat és -értőket a Győri Filharmonikus Zenekar január 16-án. A Sándor János bérlet idei első koncertjének kínálata a francia késő romantika nagy mestere, Cézar Franck szimfonikus költeménye, Bartók Béla legszebb, 3. zongoraversenye, illetve Brahms g-moll zongoranégyesének Schönberg-hangszerelése.

Gilbert Varga a győri zenekar visszajáró vendég karmestere, és nemcsak a győri születésű édesapja, a világhírű hegedűművész és karmester Varga Tibor jogán. Kiválóságát bizonyítja, hogy most is egy rendkívül izgalmas műsort fog dirigálni. A Sándor János-bérlet idei első zenei programját Berkes Kálmán művészeti vezető két szóval jellemezte: ez nem más, mint a romantika és a partnerség.

Magyarázattal pedig már a Toulouse-ban élő Gilbert Varga szolgál, aki kérdésünkre elmondta, hogy a január 16-i zenei program számára is kihívás, hiszen Franck művét nem ismerte, ellenben Bartók csodálatos zongoraversenyeit sokszor játszotta már a nagyokkal: Ránki Dezső és Kocsis Zoltán zongoraművészekkel. Így hát most kíváncsian várja a tehetséges és intelligens Ránki Fülöp bemutatkozását, Bartók 3. zongoraversenyével. A két művész ismeri egymást, dolgoztak már együtt Portugáliában. Gilbert Varga kiemeli, fontosnak tartja, hogy ezen a januári koncerten a partnerség jegyében, a generációk egymást erősítve jelenjenek meg a színpadon.

A zenei program utolsó mesterművével kapcsolatban a Franciaországban élő világhírű karmester elmondta, Brahms zongoranégyesét legalább tizenötször dirigálta már a világban, és a kamaramű, melyet Schönberg írt át nagyzenekarra, nagyon virtuóz és sokkal nehezebb, mint egy Brahms szimfónia. De ahogy Gilbert Varga karmester elmondta, biztos abban, hogy e zenei kihívásnak a győri zenekar teljes egészében eleget tesz.

A folytatásban is az együttest méltatja a vendég karmester, megemlíti, hogy évekkel ezelőtt, amikor a győriekkel együtt dolgoztak, nagy élmény volt számára Sztravinszkij Petruskája. Ezt követően a karmester ugyanezt a művet már egy világhírű külföldi zenekarral készítette elő. Mérföldkő volt számára a felismerés, hogy a győriek Sztravinszkij csodálatos művét tízszer jobban interpretálták, mint a külföldi nagynevű zenekar. „Sokszor – mint mondja Gilbert Varga – a hírnév nem mindig egyenesen arányos a kivételes és színvonalas zenei produkciókkal. De a győri zenekar nyugodt szívvel sorolható a világhírű együttesek sorába” – zárja telefonbeszélgetésünket a világhírű karmester, akit hamarosan városunkban köszönthetünk, és aki boldogan keresi fel újra az egykori nagyszülői házat a Király utcában. Hiszen Gilbert Varga Győrött is otthon érzi magát.

 

Szerző: Farkas Mónika