Nemzetiségek Győrben: a lengyelek

Győr+
2015.01.10. 15:24

Október derekán közel másfélszáz győri polgár kívánt városi lengyel önkormányzatot választani, a nemzetiségi listára feliratkozók a Pilsudski Történelmi Társaság és a Jan Sobieski Egyesület jelöltjeire adhatták le voksukat. A civil szervezetek békés vetélkedése döntetlen körüli eredményt hozott, az új, háromtagú önkormányzati testületben a társaság és az egyesület is képviselteti magát. Kollár János, Szomszéd Imre és Baló Joanna öt évig vezethetik a lengyel gyökerű győri polgárok közösségét.

Kollár János, az önkormányzat elnöke a városban élő lengyelek és lengyelbarátok aktiválását tekinti az első számú feladatnak. A program egy valódi kis Lengyelországgá tenné az önkormányzat kiváló adottságú, belvárosi klubját. Már megkezdődött egy jövő évi projekt előkészítése is, a Lengyelországot népszerűsítő ismeretterjesztő előadás-sorozatot a jelek szerint örömmel fogadják a győri középiskolák.

Az elnök elmondta, a 2006-os, úgynevezett Győri Nyilatkozat óta a város szimbóluma a két nép közötti barátságnak, ez a nyilatkozat hívta életre többek között a Magyar–Lengyel Barátság Napja elnevezésű rendezvényt is. A győri nemzetiségi önkormányzat a tizedik évfordulón, 2016-ban Győrt szeretné látni a két országra szóló barátságnap házigazdájának szerepében. A rendezés jogát akkor kapjuk meg, ha azt 2015 márciusában, a katowicei fesztiválon kérjük.

Idén ősszel a Pilsudski Történelmi Társaság szervezésében lengyel kapcsolatokat ápoló magyar civil szervezetek tanácskoztak a győri Városházán. Kollár János rájuk is számít, amikor a város egy régi, jeles eseményét kívánja újjáéleszteni. A Lengyel ősz barátaink függetlenségi napjához kötődne, legfőbb attrakciója a tervek szerint egy zenés-jelmezes, belvárosi felvonulás lesz.

A két nép barátsága régi keletű, már a honfoglaló magyarokkal érkeztek lengyelek a Kárpát-medencébe, s a két királyság évszázadokon át közvetlen szomszédságban élt, nemegyszer közös uralkodó alatt. Kollár János a közös történelemre alapozott, a nagyszabású program terveiről is beszélt lapunknak, a szervezők Szent László Győrben gyújtott fényét juttatnák el minden olyan településre, amely szerepet játszott a lovagkirály életében. Szent László Lengyelországban született, Zágrábban alapított püspökséget, Nyitrán halt meg, Váradon helyezték örök nyugalomba. A láng a herma kápolnájában gyulladna fel, Győrből indulna útnak.

 

Szerző: Gaál József

Fotó: O. Jakócs Péter